Dracula af Bram Stoker | Analyse

  • HHX 2. år
  • Dansk A
  • Ingen givet
  • 5
  • 1814
  • PDF

Romananalyse: Dracula af Bram Stoker | Analyse

Her finder du et eksempel på en analyse af Bram Stokers gyser "Dracula" fra 1897. Opgaven kommer blandt andet ind på, hvordan romanen passer ind i gysergenren, hvilke synsvinkler historien er fortalt fra og hvilke drifter forskellige karakterer bliver fdrevet af.

Uddrag

Bram Stoker
Af Dracula

Mange mennesker har længe været fascineret og interesseret i gys i århundreder. Grunden til at man søger gys er fordi det er spænende. Vi drives af en indre kraft til at fremkalde angst og lyst. Gys er mødet mellem det beviste og det ubeviste. Når man læser en bog, så kan man leve sig ind i den. Man bliver en helhed, med den historie som fortælles. Man ved dog, at der ikke er nogen egentlig fare, da man kan lægge bogen til side hvis man har lyst til dette, og derved opnå ro i sit sind. Senere kan man så forsætte historien.

I splattergenren er splattereffekter vigtige, foruden vil hensigten med teksten forsvinde. Den er benyttet som et forstærkende virkemiddel, men det er vigtigt, at vide at mange andre genre også indeholder splattereffekter (dette kommer især til udtryk i film).

Gysergenren fremhæver normalt ikke blodige detaljer. Der skabes en atmosfære af angst, gru og skræk. Angst for det ukontrollerende og angsten for det vi ikke kan beskytte og sikre os i mod.
Det monstrøse har gennem tiderne været trolde, vanskabninger, vampyrer og massemorder. I ”Dra-cula” af Bram Stoker fra 1887, som jeg senere vil komme nærmere ind på, er det monstrøse en vam-pyr (Dracula). Historien indgår i den victorianske periode, som har navn efter den engelske dronning Victoria, og placeres tidsmæssigt fra 1830'erne til ca. år 1900. Det der kendetegner det victorianske samfund, er høj grad af dydighed og borgerlig selvretfærdighed. Mange stræbte efter værdighed og ædle følelser, men resultatet var ofte hykleri og snerperi.

Romanen ”Dracula” af Bram Stoker er opbygget som dagbogsoptegnelser, notater og breve af de implicerede personer. I uddraget som denne analyse bygger på, hører vi om den unge sagfører Jona-than Harkers optegnelser, samt hans forlovede Mina Murrays optegnelser. Dette får historien til at virke mere troværdig og realistisk. Desuden bliver man mere grebet af historien, og føler at man er en del af den. Det er mere gribende end hvis det havde været en objektiv fortæller, som havde set det hele udefra.
... Køb adgang for at læse mere

Dracula af Bram Stoker | Analyse

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.