Blinkende lygter af Anders Thomas Jensen

 • STX 2.g
 • Dansk A
 • 10
 • 12
 • 3459
 • PDF

Filmanalyse: Blinkende lygter af Anders Thomas Jensen

Denne opgave indeholder en filmanalyse af Anders Thomas Jensens film "Blinkende lygter" fra 2000. Opgaven har fokus på filmens genre, komposition, filmiske virkemidler, symboler samt fortolkninger af hovedpersonerne ud fra Freuds personlighedsmodel. Til slut diskuteres det, om vores adfærd som voksne er bestemt af barndommens oplevelser.

Problemformulering:
Der gives en redegørelse for den filmgenre, som "Blinkende lygter" kategoriseres under. Desuden perspektiveres til receptionen.
Endelig analyseres og fortolkes filmen - med inddragelse af centrale filmsproglige virkemidler. Der fokuseres på den psykologiske profiltegning af hovedpersonerne.
Yderligere diskuteres, om mennesker er determineret til en given adfærd/et givet liv.

Studienets kommentar

En udmærket opgave med nogle spændende elementer, fx den psykologiske analyse af filmens hovedpersoner. Det trækker dog ned, at der er mange komma- og stavefejl i opgaven. Derudover måtte der gerne være flere direkte citater i opgaven, så analysen kom endnu tættere på filmen.

Indhold

Vold for sjov! Side 3
Fra kriminel til kro ejer Side 3-4
Dansk, Amerikansk action Side 4-5
Barndommen Side 6-9
Vil filmen skabe en masse Arne typer? Side 9-10
Et vellykket miks Side 10
Litteraturliste Side 11

Uddrag

Vold for sjov!
I midten af 1990'erne blev danskerne introduceret for amerikansk, gangster-action, i danske film. Film som Ondt blod, Portland og Pusher viste for alvor den action som ellers kun var kendt fra USA, på dansk film. Derefter kom De største helte. En film som miksede action og komedie, og gjorde volden sjov. Denne type film bliver også kaldet for Tarantino- Inspirerede film. Dette begreb stammer fra Quentin Tarantino's film Pulp fiction, hvor man for første gang så på rendyrket vold, med henblik på at grine. Det er også under denne genre vi finder Blinkende Lygter.
Blinkende lygter, en film af Anders Thomas Jensen, havde premiere den 3. november 2000, og havde efter den første uge solgt ca. 62000 billetter, og efter 14 dage ca. 112000 billetter. Det gjorde Blinkende lygter til den største danske film i år 2000. Anmelderne var da også mest positive omkring filmen. Og de var specielt begejstret for skuespillernes præstationer. ”… at der spilles så eminent i filmen.” ”Talenter på stribe slår gnister i en svært underholdende film.” Det eneste negative der blev sagt omkring filmen, var dog en lille underforstået kritik af filmens genre. Anmelderne mener at der er for megen vold med i filmen, og for meget amerikansk. ”Der er for megen vold og for lidt varme i filmen.” Men kigger man på den genre som filmen hører til under, er det jo netop vold, som er filmens tema. Dette vidner måske lidt om at genren dengang var meget ny og nyskabende, og at vi lige skulle vænne os til at dette var den nye stilart for danske komedie film fremover. For netop denne Tarantino-genre har været meget dominerende og succesfuld. Det kan film som Gamle mænd i nye biler (2002), De grønne slagtere (2003), Adams æbler (2005) og Den sorte Madonna (2007) bevidne om... Køb adgang for at læse mere

Blinkende lygter af Anders Thomas Jensen

[12]
Bedømmelser
 • 07-12-2011
  Rimelig brugbar opgave. Ikke så godt struktureret, men helt sikkert god til inspiration.
 • 30-11-2014
  Fin analyse. Jeg fik massere af hjælp! :-)
 • 10-04-2014
  Eghdborgfbugbygbuxbrvkdvkxbj
 • 04-02-2013
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
  God og lang rapport vil jeg kalde den.