Bevægelsesanalyse af 3 bevægelser i idræt

 • STX 3.g
 • Idræt C
 • Ingen givet
 • 11
 • 2680
 • PDF

Bevægelsesanalyse af 3 bevægelser i idræt

I denne rapport har vi lavet en bevægelsesanalyse af tre bevægelser i idræt:

Bevægelse 1: Armstrækning taget i håndstand.
Bevægelse 2: Hovedstød i fodbold.
Bevægelse 3: Et volleyballsmash.

I rapporten er der også relevant teori om muskler og led.

Indhold

Skeletmusklens opbygning
Teori om led
Bevægelse 1: Armstrækning taget i håndstand.
Bevægelse 2: Hovedstød i fodbold.
Bevægelse 3: Et volleyballsmash.

Uddrag

Skeletmusklens opbygning:
Der findes 3 slags muskler, hjertemusklen, den glatte muskel og den tværstribede muskel. I vores analyser snakker vi kun om den tværstribede muskel, også kaldet skeletmusklen, så den giver vi lidt kort teori om.
Hver enkel tværstribede muskel er opbygget af mange muskelceller, som hver især kan være op til 30 cm. lange, disse celler holdes sammen af en muskelfascie, hvilket er et meget sejt bindevæv. Dette er den grålige hinde der kan ses på kød, det lyse der kan ses er sener, der hæfter musklen til knoglen.
På figuren ved siden af, ses et tværsnit af en muskel, hvor der hele tiden bliver zoomet mere og mere end på muskelcellens centrum. Her finder man muskel fibrilerne. Som er bygget op af nogle z-bånd, på disse z-bånd hæfter nogle tynde tråde, som er opbygget af proteinet Aktin. Mellen disse tråde ligger nogle tykke tråde som er opbygget af proteinet ...

---

Teori om led:
Der findes to slags led i kroppen.
• Uægte led, der mangler ledhule
• Ægte led, der har en ledhule
Uægte led:
Har ikke nogen relevans i vores opgave, så det bliver en kort beskrivelse.
Der er ingen ledhule, det vil sige at området omkring to tilstødende knogler er kompakt. Med et materiale der kaldes bruskvæv eller bindevæv, som giver ledet den smule bevægelighed det har. Fx kranieknoglerne og der hvor de to hofteben mødes.

Ægte led:
Her er der en ledhule, hvilket vil sige at knoglerne er fri af hinanden. Knoglernes endeflader er dækket af noget der kaldes ledbrusk, som er glat. Leddet er så omgivet af en ledkapsel, hvor det inderste lag kaldes synovialmembranen. Her udskilles den væske ...

---

Bevægelse 1: Armstrækning taget i håndstand.

Ved denne øvelse vil vi komme med en analyse af en armstrækning taget i håndstand. Dette gøres ved først at finde ud af hvilke muskler der udfører hvilket arbejdet. Dette arbejde medfører så en bevægelse af en led. De led, som bruges under denne øvelse er: hoften, skulderen, albuen og håndledet.

---

Bevægelse 2: Hovedstød i fodbold.
Vi forstiller os en situation, hvor to spillere træner hovedstød. Den ene spiller kaster bolden, hvorefter den anden spiller med samlede ben hopper op og laver et hovedstød.

Delbevægelse 1 (forspænding):

Når personen bukker sig, inden han springer, arbejder de tre sædemuskler imod tyngdekraften. Der sker et EA i sædemusklen  fleksion i hofteleddet.
Derudover er der et EA i den firehovede knæstrækker som førere til en fleksion i knæleddet og et EA i lægmusklen som medfører en dorsal fleksion i fodleddet.
Samtidig bevæger personen armene bagud. Dette gøres ved hjælp af et KA i den bagerste del af deltamuskelen. Dette medfører en ekstension i skuldrene. Vi forstiller og en situation hvor personen holdet ryggen ret. Hvirvelsøjlen bevæges derfor ikke, og rygstrækkerne... Køb adgang for at læse mere

Bevægelsesanalyse af 3 bevægelser i idræt

[7]
Bedømmelser
 • 21-06-2008
  Jeg syntes denne opgave er super god, da den har flere forskellige analyser med. Dette giver et større overblik over hvilke muskler der bruges til hvilke bevægelser.
 • 09-12-2009
  Super god opgave.. kanon afsnit omkring musklernes opbygning og funktion. ligeledes super afsnit omkring led.
 • 31-05-2015
  rigtig god og fyldetsgørende
 • 11-06-2014
  God og nyttig besvarelse