Mere juice fra æbler | Rapport

  • STX 2.g
  • Biologi B
  • 12
  • 9
  • 1754
  • PDF

Mere juice fra æbler | Rapport

Rapport, hvor betingelser for enzymet pectinase undersøges gennem tre forskellige forsøg. Vi undersøger produktion af æblejuice med og uden pectinase, produktionens afhængighed af temperatur og enzymkoncentrationens indflydelse på produktion af juice.

Formål:
Formålet med denne øvelse er at belyse de betingelser, enzymet pectinase fungerer under. Vi har i øvelsen undersøgt juiceproduktionen med og uden pectinase, produktionen med og uden opvarmning ved 40 grader og enzymkoncentrationens betydning for juiceproduktionen.
Opgaven indeholder rettelser fra læreren.

Lærers kommentar

Meget flot rapport, hvor du kobler teori og øvelse god sammen.
Karakter: 12

Lærers kommentarer kan ses i dokumentet.

Indhold

Formål 2
Hypotese 2
Teori 2
Materialer 4
Metode 4
Forsøg 1 4
Forsøg 2 4
Forsøg 3 5
Resultater 5
Juiceproduktion med og uden pectinase 5
Juiceproduktion med og uden opvarmning 6
Enzymkoncentrationens betydning for juiceproduktionen 6
Fejlkilder 7
Diskussion 7
Konklusion 8

Uddrag

Materialer
- Rivejern
- Skærebræt
- Filterpapir
- Enzym – pectinase
- 250 mL bægerglas
- 1 mL pipette
- Glasspatler
- 100 mL målecylinder
- Tragt
- Vandbad
Metode
Som forbehandling til øvelsen rev vi to æbler og lagde dem på et stykke filterpapir i 10 minutter, for at inhibitorerne blev ødelagt ved iltning.

Forsøg 1:
Dette forsøg handlede om juiceproduktionen med og uden enzymet pectinase.
Vi startede med at putte 20 g revne æbler i to 250 mL bægerglas. Det ene bægerglas overhældte vi med 2 mL pectinase-opløsning (1 mL pectinase og 1 mL vand) og det andet overhældte vi med 2 mL vand.
Derefter blandede vi æblemassen og satte begge bægerglas ind i varmeskabet ved 40⁰C i 15 min.
Efter de 15 minutter hældte vi æbleresterne over i hver sin tragt, placeret i en 100 mL målecylinder. Herefter aflæste juice-produktionen hvert 5. minut.

Forsøg 2:
Dette forsøg omhandlede juiceproduktionens afhængighed af opvarmning.
Igen puttede vi 20 g revne æbler ned i to bægerglas. Vi overhældte begge bægerglas med pectinaseopløsningen (1 mL pectinase og 1 mL vand), og inkuberede det ene bægerglas i varmeskabet ved 40⁰C. Det andet stod ved stuetemperatur i 15 minutter.
Derefter hældte vi æblemasserne over i hver sin tragt og aflæste hvert 5. minut.

Forsøg 3:
Dette forsøg omhandlede enzymkoncentrationens betydning for juiceproduktionen.
Vi puttede 20 g revne æbler ned i to bægerglas. Derefter overhældte vi det ene bægerglas med 2 mL ren pectinase og det andet med pectinase-opløsning, 1 mL vand og 1 mL pectinase. Så lod vi dem stå i varmeskabet ved 40⁰C i 15 min.
Da de 15 minutter var overstået, hældte vi indholdet i hvert sit bægerglas og aflæste hvert 5. minut... Køb adgang for at læse mere

Mere juice fra æbler | Rapport

[5]
Bedømmelser
  • 27-10-2014
    rigtig flot opbygning og brugbar rapport
  • 22-11-2016
    Super god med rigtig godt indhold :)
  • 23-04-2012
    Super god opgave til inspiration
  • 04-01-2012
    Super opgave med godt overblik