Bestemmelse af Proteinindholdet i Mælk - Rapport i Kemi

  • STX 3.g
  • Kemi A
  • 10
  • 9
  • 2274
  • PDF

Bestemmelse af Proteinindholdet i Mælk - Rapport i Kemi

Rapporten beskriver bestemmelsen af proteinindholdet i mælk.

Formål:
Formålet med dette forsøg er vha. biuret-metoden at bestemme proteinindholdet i skummetmælk spektrofotometrisk. Biuret-metoden tager sit udgangspunkt i komplexdannelse mellem Cu2+ og peptidbindingerne i proteiner.

Lærers kommentar

God opgave.

Indhold

Formål
Teori
- Proteiner og aminosyrer
- Biuretreagens og protein-komplexer
- Standardkurve
Materialeliste
Kemikalier
Sikkerhedsforanstaltninger
Fremgangsmåde
- Fremstilling af Biuret-reagens
- Fremstilling af 4 standardopløsninger til standardkurve
- Fremstilling af analyseopløsning med skummetmælk
- Fremstilling af måleopløsninger
- Optagelse af spektrum på spektrofotometer
- Kvantitativ bestemmelse med spektrofotometer
Resultater og resultatbehandling
Diskussion og fejlkilder
Konklusion
Bilag 1

Uddrag

Fremgangsmåde:

Fremstilling af Biuret-reagens:
1, 5 g af kobbersulfaten opløses i demineraliseret vand i en 1 L målekålbe. Der tilsættes så 6,0 g kalium-natriumtartrat og herefter 300 mL 4M Natriumhydroxid. Der fyldes så op med demineraliseret vand til 1000 mL.
Fremstilling af 4 standardopløsninger til standardkurve:
For at få præcise resultater, skal der afvejes meget omhyggeligt. Der afvejes nøjagtig ca. 500 mg casein, som overføres til en 100 mL målekobe, der fyldes op til 100 mL med 0,02 M NaOH. Proteinet opløses ved magnetomrøring (tager lang tid). Denne opløsning er stamopløsning A, som hældes over i et bægerglas, der mærkes 1. Af glas 1 tages 5 mL med pipette og hældes over i et nyt bægerglas mærket 2, hvortil der tilsættes yderligere 5,00 mL 0,02 M NaOH. Af glas 2 tages 5 mL med pipette og hældes igen over i et nyt bægerglas mærket 3, hvortil der tilsættes yderligere 5,00 mL 0,02 M NaOH. Af glas 3 tages 5 mL med pipette og hældes igen over i et nyt bægerglas mærket 4, hvortil der tilsættes yderligere 5,00 mL 0,02 M NaOH. Man har så 4 opløsninger med forskellige proteinkoncentrationer.

Fremstilling af analyseopløsning med skummetmælk
Der afpipetteres 10 mL skummetmælk i hhv. en 50 mL målekolbe og en 100 mL målekolbe. Der tilsættes så 10 mL 0,1 M NaOH til begge målekolber, hvorefter de fyldes op til mærkerne med demineraliseret vand. Den i 50 mL målekolbe nummereres med 5 og den i 100 mL målekolbe nummereres med 7.

Fremstilling af måleopløsninger:
7 reagensglas mærkes med tallene fra 1-7 og med en 1,00 mL automatpipette tilsættes der 1,00 mL af hver af de 6 koniske kolber til det tilhørende nummererede reagensglas. I reagensglas 6 tilsættes der 1,00 mL 0,02 M NaOH som blindprøve. Til hvert af de 7 reagensglas tilsættes 5,00 mL biuret-reagens med automatpipette. Opløsningerne blandes grundigt og stilles hen i ca. 30 min.

Optagelse af spektrum på spektrofotometer:
Først kalibreres spektrofotometeret med en kuvette med NaOH. Dernæst optages et scan-spektrum med absorbansen som funktion af bølgelængden. Herved kan man finde ud af, hvor Cu2+- proteinkomplexet absorberer maximalt. Dette gøres i praksis ved at tage og overføre lidt af opløsningen fra reagensglas 1 (den mest koncentrerede) til en kuvette og få apparatet til at lave et scan. Kuvetten skal være ca. halvt fuld. Den skal vende så lyset sendes gennem den blanke side.
Spektret optages ved 900-300 nm.

Kvantitativ bestemmelse med spektrofotometer:
Spektret fra før indsættes i et graf program og toppunktet ( ) aflæses. Spektrofotometeret kalibreres igen med en kuvette med NaOH. Herefter indstilles det på den korrekte bølgelænge ( ). Spektrofotometeret nulstilles så med blindprøven (reagensglas 6). Absorptionen af de andre opløsninger findes ved at overføre den til kuvetter og aflæse tallet for absorptionen, der fremkommer på displayet, når opløsningen er i. Resultaterne skrives så ind i et regneark... Køb adgang for at læse mere

Bestemmelse af Proteinindholdet i Mælk - Rapport i Kemi

[6]
Bedømmelser
  • 23-04-2013
    Mange tak for hjælpen, det var okay, men synes tildels at opgaven var præget af B-niveau stof
  • 08-10-2014
    ggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg
  • 27-01-2013
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
    goooooooooooooooooooooooooooood
  • 05-01-2013
    Givet af 2.g'er på STX
    Fin god brugbar opgav