Barokken & selvportræt med vanitassymboler

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • 12
 • 3
 • 1031
 • PDF

Billedanalyse: Barokken & selvportræt med vanitassymboler

Redegørelse for barokken, samt analyse af David Baillys selvportræt "Selvportræt med vanitassymboler.

Lærers kommentar

Du har skrevet en virkelig flot opgave om barokken, hvor du kommer omkring alle de væsentlige træk for perioden. Din redegørelse for barokken som periode indleder godt din opgave og er meget fyldestgørende. Det er rigtig godt i din gennemgang af den barokke kunst, at du vælger at lægge dit fokus ét sted: I musikken.

Din billedanalyse er også rigtig god, og du formidler fint, hvordan man kan se, at billedet er et typisk udtryk for den barokke billedkunst. Du kunne måske godt have gjort en smule mere ud af din billedanalyse. Har du fået øje på den kvindeskikkelse, der er i billedet lige til højre for midten? – bag champagneglasset. Vi har faktisk et spøgelse med i billedet :-) Men fred være med det. Dit tekst flyder og er lækker at læse, og du skriver over stok og sten med et kæmpe fagligt og sprogligt overskud. Jeg glæder mig til at læse mere af dig :-)

Uddrag

På billedet, som både er et portræt og et stilstandsbillede, ses den hollandske kunstner David Bailly i en tidlig alder. På bordet foran ham ligger der en masse ting, som tilsammen danner et stillebensarrangement. Der ligger blandt andet et dødningehoved, som er et vanitasmotiv, der allegoriserer forgængelighed. Der står ligeledes et slukket stearinlys og et timeglas på bordet, hvilket også symboliserer forgængelighed. Ordet vanitas betyder noget tomt og indholdsløst. Dette kan i overført betydning betyde forgængelighed.

Boblerne der svæver hen over bordet er et tegn på det smukke, men forfængelig, som pludselig sprænger og derved bortkommer, netop som det kan ske med mennesker, der har en falsk facade i barokken. Der er også allegorier på forfængeligheden som præger kulturen i denne tidsperiode. Dette er eksempelvis roserne og perlekæden, som viser velstand. Bogen er ligeledes et symbol på forfængelighed, fordi den symboliserer visdom og klogskab. Forfængelighed og forgængelighed sættes på dette maleri dermed i forbindelse med hinanden.

Disse genstande fortæller noget vedrørende David Bailly, som sidder til venstre. På billedet er han en ung mand, men da han malede billedet i 1651, var han 67 år gammel. Der er dog en sammenkobling, fordi billedet, som David Bailly holder demonstrativt i hånden på maleriet, er et... Køb adgang for at læse mere

Barokken & selvportræt med vanitassymboler

[3]
Bedømmelser
 • 25-05-2014
  rigtig god hjælp til eksames oplæsning.
 • 08-03-2013
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
  det er meget brugbart.
 • 23-10-2012
  Givet af HF-elev på 2. år
  en meget flot opgave