SSO om Brødre af Susanne Bier og PTSD

 • HF 2. år
 • SSO (Psykologi B, Dansk A)
 • 10
 • 17
 • 5577
 • PDF

SSO om Brødre af Susanne Bier og PTSD

Analyse af filmen "Brødre" af Susanne Bier. Opgaven er skrevet i fagene Dansk A og Psykologi B. Der er brugt psykologiske begreber på personerne i filmen.

Lærers kommentar

Rigtig god analyse med god brug af psykologiske begreber der er forklaret rigtig godt. Opgaven lå i den gode ende af 10

Elevens kommentar

Nogle sproglige fejl men ikke af stor betydning.

Indhold

Indledning
Analyse
Forord
Personkarakteristik
Filmiske virkemidler
Tema
Budskab
Case ”Vi var hele tiden i livsfare”
Diskussion
Konklusion

Uddrag

Indledning
Denne opgave tager udgangspunkt i krise og posttraumatisk belastningsreaktion hos soldater. PTSD kan være med til at forandre ens liv og derfor mener jeg det er en væsentlig ting at tage op når vi har så mange danske soldater der sætter livet på spil både fysisk og psykisk i en krig der ikke engang er for vort eget fædreland. Det er ikke kun soldaterne det går ud over men også deres familier.
Jeg vil analysere og fortolke Susanne Biers fremragende film ”Brødre” om en soldat der sætter alt på spil for at overleve, hvordan det påvirker hans familie og ikke mindst ham selv senere i hans liv. Det er interessant at undersøge hvilke vilkår en hjemsendt psykisk ustabil soldat møder, når han vender hjem til Danmark og hvordan disse vilkår påvirker hans helingsproces og liv i Danmark. I forbindelse med dette, er det også relevant at undersøge hvordan den tidlige tilknytning og individets familie mønster påvirker individets liv under en traumatisk krise.
Jeg vil, ved brug af bøgerne ”Psykologiens veje”, ”Dynamisk psykiatri” og ”Psykiatri – en grundbog”, forklare psykologiske begreber. For at fremhæve det realistiske i Susanne Biers film vil jeg analysere en artikel der viser os virkeligheden for en hjemvendt kaptajn fra det danske Forsvar.

Analyse
Forord
Susanne Bier blev født den 15.4.1960 i København. Hun blev gift med skuespilleren Jean Philip Zandén den 25.6.1995 og uddannet som instruktør på Den Danske Filmskole med glans. Hun debuterede med det svenske familiedrama 'Freud Flytter hjemmefra' (1990), og blev rigtig kendt for den romantiske komedie den eneste ene (1999) .
”Hun er i filmbranchen kendt som en konsekvent kvinde, der virkelig kan sætte sin vilje igennem.”

Filmen, der er i genren drama, handler om Michael (Ulrich Thomsen) der er Major i det danske forsvar. Han skal til Afghanistan og efterlader sig sin kone, 2 døtre, en bror og sine forældre hjemme i Danmark. Jannik (Nikolaj Lie Kaas), Michaels bror, er lige kommet ud af fængsel efter, at have afsonet en dom for overfald.
Michaels helikopter forulykker og han formodes død, familien er i sorg og Sara (Connie Nielsen) søger trøst hos Jannik. De udvikler et stærkt forhold og det bliver klart, at deres følelser for hinanden, er mere end gensidig sympati. Michael vender hjem efter et traumatisk fangenskab i Afghanistan, hvor han blev tvunget til, at dræbe radarteknikeren Niels Peter. Alt er forandret, og Michael kan ikke længere få styr over sit liv. Han udvikler posttraumatisk reaktionsbelastning og ender med, at ødelægge sit hjem og komme i fængsel. Her får han endelig fortalt Sara hvad der skete i Afghanistan.

Personkarakteristik
Michael er en mand, som elsker sin familie og har styr på sit liv. Han er en glad person, der... Køb adgang for at læse mere

SSO om Brødre af Susanne Bier og PTSD

[8]
Bedømmelser
 • 14-05-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  Med udgangspunkt i analysen af selve filmen uden indtryk af den psykologiske del af opgaven, er det en god opgave. På trods af den korte analyse, kommer analysen godt rundt om de vigtige ting i forhold til, hvad der kan være skyld i, at Michael for PTSD. Personligt synes jeg analysen er for kort. Den virker lidt overfladisk, men det lykkedes mig alligevel at blive tryggere ved min egen analyse, efter jeg havde læst denne. Jeg er enig med analysen, og derfor synes jeg den er god. Jeg kommer frem til det samme, men har flere ting og detaljer med. I analyse delen lagde jeg ikke mærke til nogle fejl eller manglende kilder.
 • 07-06-2011
  hej, den er rigtig god. den kan sagtens anbefales!
 • 02-03-2015
  Givet af 3.g'er på STX
  rigtig god opgave til inspiration
 • 17-09-2014
  rigtig god opgave med fin analyse