Den døde mand af Hans Scherfig

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 7
  • 4
  • 1437
  • PDF

Romananalyse: Den døde mand af Hans Scherfig

Med udgangspunkt i temaet "At opleve en by" indeholder opgaven en analyse af et uddrag af romanen "Den døde mand". Romanen er fra 1937 og skrevet af Hans Scherfig. Uddraget hedder "Paris først i marts".

Uddrag

Paris først i marts er et uddrag fra romanen den døde mand, skrevet i 1937 af Hans Scherfig. Hans Scherfig var socialist og har skrevet om flere ting fra det virkelige offentlige liv. Bl.a. Det forsømte forår.
Det er først på foråret i Paris og der er en masse aktivitet ude i gaderne. Jeg-personen går igennem byen og ser på de forskellige ting der sker i byen. Personen er meget opmærksom på alle begivenheder der finder sted. Nysgerrighed er en meget normal ting når man oplever et sted for første gang. Det er nysgerrigheden efter at opleve noget nyt og spændende. Derfor lægger man mærke til alt, hvad der sker. Det er ikke ligesom når man går rundt i sin egen hjemby, hvor man ofte går, uden at lægge mærke til det mindste, nærmest kigger ned i jorden og alle ting passerer bare revy. I et nyt sted som Paris kører sanserne på fuldt blus. Billederne, lydene og lugten gør et indtryk.

Jeget begynder fra start at beskrive byen overordnet. Kastanietræerne på boulevarderne er ved at springe ud, børnene leger i parken, mænd med vidunderligt skæg sidder på fortovscafeer og drikker Aperitiffer, gamle fattige koner i forunderlige pjalter med overskæg der sover på kajene, de pæne grønne omnibusser suser gennem gaderne og over broer mm. Der nævnes ovenikøbet, at de grønne omnibusser ofte går i stykker. Alt hvad jeg-personen beskriver, bliver beskrevet på en utrolig måde. Ældgamle blinde koner og politibetjente med hvide stave i krydsene. Næsten ingen detaljer bliver undladt. F.eks. når han beskriver de stærke mænd i lyserødt Trikot, der vil løfte 1000kg, for at skaffe penge fra de interesserede folk, der altså skal lægge pengene på et lille telt (l.12)... Køb adgang for at læse mere

Den døde mand af Hans Scherfig

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.