Analyse af "At gøre sit bedste slår ingen mand af hesten"

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • 12
 • 4
 • 1455
 • PDF

Novelleanalyse: Analyse af "At gøre sit bedste slår ingen mand af hesten"

Få idéer til din novelleanalyse med dette eksempel på en analyse af At gøre sit bedste slår ingen mand af hesten af Jesper Wung-Sung fra novellesamlingen Trælår.

I opgaven analyseres tema og modsætninger i novellen samt novellens fortæller. Analysen kommer også omkring en karakteristik af novellens personer.

Studienets kommentar

En fin novelleanalyse af Jesper Wung-Sungs novelle. Den er godt skrevet og analyserer novellen på en god måde. Der kunne ønskes en mere afrundende slutning på opgaven. Brug opgaven som inspiration til at analysere samme eller lignende tekst.

Uddrag

”At gøre sit bedste slår ingen mand af hesten” er en (fiktiv) novelle fra novellesamlingen ”trælår”, som er skrevet af Jesper Wung-Sung i 2009.

Handlingen bygger på brødrene Jeppe og Jacob, der nyder dagene alene i forældrenes hus. Der bliver spist pizza og biksemad i massevis, spillet videospil hele natten, og sovet til langt op af eftermiddagen. Det er på ingen måde sådan at problemerne står i kø, og venter på at spolere deres ”ferie”. Det største dilemma der dukker op på deres dag, er hvor fjernbetjeningen mon er blevet af. Men dette problem bliver hurtig glemt, da ingen af de to brødre orker at rejse sig for at finde den. Men så dukker Vorte-Morten op i døren en dag, og lukker lyset og virkeligheden ind i det lille hus. Morten får brødrene med udenfor trods små overvejelser fra brødrene, og så bliver der sat gang i hulebyggeriet. Det resulterer i en Vorte-Morten begravet i jord lige til halsen. Og efter et afsnit af ”det lille hus på prærien” er huset forvandlet fra en stor losseplads til et skinnende slot, samt en flot og nyslået græsplæne.

Novellen bliver indledt med et flashforward. Dette får en særdeles stor betydning for læseren, idet at man uden videre bliver ”skudt” ind i novellens fiktive univers. Denne specielle form for komposition, skaber en betydelig større forståelse for læseren, da man nu har en baggrundsviden, der gør at man lægger mærke til samtlige aspekter (når flashforward afsluttes, og forhistorien... Køb adgang for at læse mere

Analyse af "At gøre sit bedste slår ingen mand af hesten"

[2]
Bedømmelser
 • 30-03-2012
  den er fejlfri, meget grundig og præcis
 • 16-01-2013
  til dels god opgave,