Asynkron kortslutnings motor

 • EUD (og HG) 2. år
 • Andet
 • 7
 • 27
 • 3649
 • PDF

Rapport: Asynkron kortslutnings motor

Opgaven hører til El-installatør uddannelsen. Faget er teknikfag.

Opgaven består af at lave en motorstyring til et savværk. Kunden har bestemt at rundsaven skulle kunne følgende: Rundsaven skal startes ved hjælp af en stjerne/trekans starter, den starter i stjerne og skifter automatik over til trekant. Min ventilation startes via et starttryk og stoppes via et stoptryk. Den skal startes via en direkte start styring.

Elevens kommentar

Denne rapport omhandler om motoren selv, El-rapport. Rigtig god og let læslig.

Indhold

Indledning & opgaveformulering 2
Polpar 4
Motorens mærkeplade 5
Forbindelses af motorer 7
Beskrivelse af komponenter 8
Lovkrav: SBEI, 204, FR 10
Anlægsbeskrivelse 13
Symbolforklaringer 14
Stjerne/trekant kombineret med direkte start. 16
Eftersyn & afprøvning før idriftsætning 18
SKS-skema 19
Arbejdsmiljø 25
Kildeliste 26

Uddrag

Generelle teorier for kortslutningsmotor.
Kortslutningsmotoren har fået sit navn efter rotoren. Den er sammensat af cirkulære jernplader, hvor der er udstanset noter til rotorviklingen. De er typisk af kobber eller aluminiumsstave. I enderne er de forbundet indbyrdes og de kortsluttes over viklingerne, derefter navnet kortslutningsmotor.

I Danmark har vi en netfrekvens på 50 Hz og det vil sige at vektorerne drejer 50 gange i sekundet. Hvis vi følger en vektordrejning af strømvektorerne 60° 3 gange og samtidigt følger det magnetiske felt, vil man kunne se at feltet nøjagtigt vil dreje det samme antal grader som strømvektorerne. På den måde er der frembragt et drejefelt.

Med vores netfrekvens vil omdrejningstallet være: 50𝑟𝑝𝑚 = 50 ∗ 60 = 3000 𝑟𝑝𝑚

I en stjerne/trekant starter menes der en startmetode, hvor motorens viklinger er koblet i stjerneforbindelse. Når motoren når den normale omdrejningshastighed kobles den automatisk om til trekant ved brug af en manuel eller automatisk stjerne/trekant omskifter.

Stjerne/trekant skrives ofte som Y/▲. På mærkepladen skal der stå 400V/690V. På nogle af de gamle motorer er der i stedet for mærket 400V/690V nemlig 380V/660V.

For at man kan starte motoren, som du gør ved brug af stjerne/trekant starteren, skal viklingerne på motoren være beregnet til 400V. Fordi at motorens viklinger får 400V når den automatisk kobler om til trekant. Det vil sige at motoren skal være spændingsmærket med 400V og 690V... Køb adgang for at læse mere

Asynkron kortslutnings motor

[5]
Bedømmelser
 • 26-09-2010
  God rapport med gode beskrivelser. I forhold til den anden opgave herinde om asynkron kortslutningsmotor, er denne her langt bedre.
 • 02-04-2012
  Givet af Elev på 4. år
  God dybde i opgaven Beregningerne af strømforbrug OK Ingen fejl fundet
 • 02-10-2012
  okay, dog med lidt mangler, men alt i alt fin
 • 11-04-2012
  Givet af Studerende på 2. år
  rigtig god rapport,her kan jeg hente inspiration