Aschs eksperiment

Et af de mest berømte studier af gruppepres og konformitet er et eksperiment, som socialpsykologen Solomon Asch udførte i 1950’erne.

I lighed med mange andre socialpsykologiske eksperimenter var Asch eksperiment baseret på bevidst vildledning af forsøgspersonerne. De blev bildt ind, at de skulle testes i deres evner til visuel perception, men i virkeligheden handlede eksperimentet om gruppepres.

I eksperimentet blev deltagerne sat i grupper, hvor de blev bedt om at vurdere forskellige simple tegninger - fx i forhold til hvilken af stregerne på tegningen, som var længst. I virkeligheden var der dog kun en forsøgsperson i hver gruppe, mens de andre ‘deltagere’ var skuespillere, som var instrueret til at give helt bestemte (og ofte forkerte) svar.

Et af billederne fra Aschs experiment. Deltagerne skulle svare på, hvilken af de tre linjer på billedet til højre som havde samme længde som linjen på billedet til venstre. Det rigtige svar er tydeligvis C, men mange kunne påvirkes til at give forkerte svar via. gruppepres. (Fred th...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind