[32]

Anthony Giddens

Her er vores kompendium om Anthony Giddens’ teori. Giddens er en britisk sociolog (1938-), der især beskæftiger sig med, hvordan samfundsforandringer og det enkelte menneske påvirker hinanden. 

Du vil typisk møde Giddens i din samfundsfagsundervisning som en del af kernestoffet i sociologi, men du kan også opleve, at han bliver inddraget i Dansk, Psykologi og Religion. Giddens bliver brugt på både A-, B- og C-niveau i Samfundsfag og vil typisk blive inddraget i forløb om det senmoderne samfund, identitetsdannelse samt forholdet mellem struktur og aktør. Du vil også kunne opleve, at han bliver inddraget, hvis I har om social arv og globalisering. 

Kompendiet giver dig en kort og præcis gennemgang af fem tendenser i det senmoderne samfund, aftraditionalisering, individualisering, adskillelse af tid og rum, udlejring af sociale relationer og øget refleksivitet

Selvom vi forklarer tendenserne hver for sig, så hører de i høj grad sammen. Det er derfor vigtigt, at du husker, at begreberne hænger sammen, når du bruger dem. 

siden Identitet viser vi dig et eksempel på, hvordan Giddens’ teori kan bruges på et konkret emne.

Siden Noter er en kort gennemgang af begreberne som du kan bruge, hvis du trænger til en hurtig genopfriskning.

Til sidst i kompendiet finder du en side, hvor vi sammenligner Giddens og Bourdieu.

Uddrag fra siden "Øget refleksivitet"

Den øgede refleksivitet hænger i høj grad sammen med aftraditionaliseringen og individualiseringen. I takt med at traditioner får en mindre betydning og individet kommer mere i centrum, så er færre beslutninger givet på forhånd af traditioner. Alt kan sættes til diskussion og individet skal træffe sine beslutninger på baggrund af ekspertviden. 

Når færre beslutninger er givet af tradition, så betyder det, at individet skal træffe flere valg end tidligere. Jo flere valgsituationer, desto mere må individet reflektere. Individet må konstant tænke over, hvad det gør, hvorfor det gør det, hvad andre tænker om de valg individet tager osv. Eftersom individet ikke længere kan læne sig op af traditionerne, så har individet et større ansvar for at vælge rigtigt.

Aftraditionaliseringen medfører også, at det ikke er givet, hvem vi er. Det er derfor op til den enkelte at skabe sin identitet. Du behøver ikke at være landmand, fordi din far er landmand. Du kan selv vælge, hvem du vil være. I det senmoderne samfund er der altså større frihed til at vælge selv, men samtidig er der også er flere valg, der skal træffes. Skabelsen af individets identitet er derfor en proces, da der altid er nye valg at træffe...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Anthony Giddens

[32]
Bedømmelser
  • 06-12-2020
    Det er en god støtte til samfundsfagsundervisningen med en kort og præcis opsummering af Giddens m.fl. Noterne er med til at skabe et godt overblik og dermed et afrundet overblik over stoffet.
  • 14-06-2022
    Givet af 1.g'er på STX
    Jeg giver den 4 stjerner, fordi der står alt man stort set behøver at vide, men det kunne godt være skrevet lidt mere overskueligt.
  • 22-05-2023
    Givet af 3.g'er på STX
    æ
  • 20-03-2023
    Givet af 3.g'er på STX
    Sindssyg god hjælp til at forstå teorien, bruger den til min srp og det er guld korn på stribe jeg får af de her noter.