Anne Knudsens ”Kultur til hverdag”

 • HF 2. år
 • Dansk A
 • 10
 • 4
 • 1221
 • PDF

Anne Knudsens ”Kultur til hverdag”

Her finder du en analyse af teksten "Kultur til hverdag", som er et essay af antropolog, dr.phil. Anne Knudsen som handler om ”dansk kultur”, hvordan opfatter vi danskere julen og de traditioner, som vi mener, går under kulturbegrebet.

Vi anbefaler dig også at læse vores andre opgaver i og vejledninger til Dansk A samt opgaver om det danske kulturbegreb.

Uddrag

Anne Knudsen skriver et essay omhandlende det vi i daglig tale kalder ”dansk kultur”, hvordan opfatter vi danskere julen og de traditioner, som vi mener, går under kulturbegrebet?

Hvad Anne Knudsen specielt sætter fokus på i sit kulturessay, er at den danske kultur, som vi danskere blindt er villig til at definere som den gamle danske jul og fx demokratiet, måske egentlig slet ikke er så dansk endda. Anne Knudsen snakker om kulturimport, hvilket hun mener, er indbegrebet af det vi danskere glædeligt, patriotiske og stolte, kalder – ”den danske kultur” Vi vælger og vrager i, hvad vi mener, er kultur for os.

Egentlig har vi svært ved at udpensle eksakte, danske, kulturbestemte begreber eller genstande. En smule uhåndgribeligt skriver Anne Knudsen, at vores kulturbevidsthed er indoktrineret i os ved fødselen, som en lille mikrochip i os med fakta om danske normer og kulturel identitet. Det bliver pointeret, at vi bærer denne grundlæggende ide om kulturen og traditionen, men egentlig fungerer vi som tolkende og nyskabende kulturanalytikere, som præger traditionerne i den retning, som ifølge os, helt individuelt, er mest korrekt og passende.

...

AT STJÆLE ER DANSK KULTUR

Jeg sidder her i min svensk-indkøbte ”EKTORP” topersoners-sofa med siddehynder af landfuglefjer og koldskum som giver en god siddekomfort, betrækket er af farven ”idemo beige” som kan skiftes, fornyes og endda maskinvaskes. Designer: IKEA of Sweden.
Jeg forsøger at tænke på et stykke ægte dansk kultur. Først er jeg en tur i verdens ældste kongehus – det danske monarki, som går 1000 år tilbage i tiden til Gorm den Gamle. Det kongehus som med Margrethe II, havde den yngste monark i Europa

... Køb adgang for at læse mere

Anne Knudsens ”Kultur til hverdag”

[10]
Bedømmelser
 • 24-11-2010
  Opgaven er en meget bred opgave, som efter min mening mangler nogle væsentlige beskrivelser af kultur begreber. Men er meget god til inspiration :)
 • 24-11-2009
  udemærket stil. har læst den igennem og jeg syntes den er rigtig god. og du kommer ind på de rigtig ting tak! ;)
 • 18-02-2014
  Fantastisk opgave, den gav mig nogle gode idéer, som endte med at give mig et 12 tal. Kan kun anbefales.
 • 02-11-2011
  Givet af HHX-elev på 3. år
  god opgave :) ...............................................