Analyse af Adams Æbler

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • 10
 • 4
 • 2614
 • PDF

Filmanalyse: Analyse af Adams Æbler

Her kan du se en analyse og fortolkning af Anders Thomas Jensens film Adams Æbler (2005). Med udgangspunkt i denne opgave kan du komme godt igang med din egen analyse og fortolkning og få idéer til vigtige fokuspunkter i din opgave.

Analysen tager fat i temaer, modsætninger, symboler og religiøse referencer i Adams Æbler og filmens personer karakteriseres.

Studienets kommentar

En solid og velskrevet opgave, hvor kampen mellem det gode og onde løber som en klar rød tråd gennem hele besvarelsen. Eleven kommer omkring de vigtigste temaer, men der kunne være uddybet med fx filmiske virkemidler og en diskussion af genre.

Uddrag

Adams æbler er en film om at vælge side i det ondes kamp mod det gode. I filmen møder vi den godtroende præst Ivan, der modtager nynazisten Adam med åbne arme.

Adam er dømt til 12 ugers samfundstjeneste, som han skal aftjene i kirken. Ud over Ivan møder han den fortabte Sarah, alkoholikeren Gunnar og den opfarende Khalid, som begge er kriminelle.

Ivan er filmens bærende hovedfigur. Han er sognepræst i en lille kirke, hvor alt på overfladen ånder fred og idyl. Han cykler til arbejde, altid i shorts, bærende cykelhjelm og er glad og fløjtende. Han er en meget åben person, som tror på det gode i mennesker.

Den måde han tænker på er moderne, positiv og meget naiv. Faktisk kan navnet Ivan blive til naiv bare ved at omrokkere lidt med bogstaverne.

At sige, at hans kontakt til virkeligheden er meget fjern, er vist ikke at overdrive. Ivan har haft en hård opvækst. Hans mor døde tidligt og han og søsteren blev seksuelt misbrugt af faderen. Oven i denne tragedie kommer også, at hans kone begik selvmord, fordi de fik en spastisk lammet dreng.

Ivan selv er ramt af kræft. Han har en kæmpe kræftsvulst inde i hovedet, som betyder, at han ikke har mange år tilbage. Det betyder også, at hver gang ondskaben kommer for tæt på, så begynder han at bløde ud af øret.

For at komme igennem al denne umenneskelige store lidelse, bilder Ivan sig selv ind, at Gud er på hans side og, at det er djævelen, der tester ham. Han tvinger sig selv til kun at se på de positive sider af tilværelsen. Denne tankegang har langsomt gjort ham sindssyg – meget sindssyg endda. Hans fornægtelse af det onde gør ham blind... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Adams Æbler

[7]
Bedømmelser
 • 12-10-2010
  god skrevet, havde dog ønsket den var mere overskueligt. Mangler lidt overblik i det hele.
 • 23-05-2010
  Som så en god opgave, som har hjulpet mig en hel del med min egen opgaev!
 • 12-04-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  hjalp mig til min AT k
 • 03-02-2011
  Givet af 2.g'er på STX
  God opgave med gode overvejelser!