Analyse af Stoltenbergs tale den 25. juli 2011

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • 10
 • 4
 • 1379
 • PDF

Taleanalyse: Analyse af Stoltenbergs tale den 25. juli 2011

En komplet analyse af Stoltenbergs tale "Minnemarkeringen" fra 25. juli 2011. Opgaven redegør for ting som talegenre, karakteristik af sprogbrug, tilhøre og forholdet til dem og emne. Derudover behandler opgaven også de tre appelformer hovedargument og ekspliciteargumenter.

Lærers kommentar

Opgaven mangler en fængende indledning og visse steder uddybende argumentation for de analytiske synspunkter og den grammatiske del af opgaven har også en del fejl derfor er karakteren også 10 pil ned og ikke 10. Den fine karakter er baseret på det gode varierede sprog, et bredt ordforråd, gode analytiske iagttagelser og god struktur.

Elevens kommentar

Indledningen skal præsentere opgaven og indsnævres til et mindre fokus. Derudover mangler der en hovedtitel og så skal citaterne integreres bedre i afsnittene

Uddrag

Jens Stoltenberg er 52 år og medlem af det norske arbejderparti. Som Norges statsminister udviser han høj grad af troværdighed, når han taler til befolkningen. Da han er lederen, har han til opgave at repræsenter nationen, som den højest stillede i samfundet. Ud fra hans personlige baggrund og uddannelse som kandidat inden for økonomi, fremstår Stoltenberg som en meget begavet person.

I og med, han er statsminister danner det enkelte individ sig et billede af at personen har kendskab, engagement og ikke mindst viden om det aktuelle emne, som taleren gerne vil snakke om. Som mennesker, har vi alle nogle forventninger til hvad de øverste i samfundet behersker af kundskaber, og som befolkning har det norske folk valgt en mand som skal repræsenterer dem. Det parlamentariske grundlag blev indfriet og så må man også forvente at repræsentanten er fornuftig i sine handlinger, og ord ud fra det personen har vist og gjort. Derudover, fremstår Stoltenberg også som en klippe for det norske folk, der trygt kan støtte sig til ham. Med sit meget rolige kropssprog, og citater som at flertallets sammenhold er stærkere end mindretallets had og ved at sige at tolerancen er stærkkere end det intolerante, bliver han en slags far for de tilhængere, som har haft svært ved at finde tryghed. Det yderest interessante ved Stoltenberg er, at da han fremfører talen blander han ikke egne følelser eller... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Stoltenbergs tale den 25. juli 2011

[1]
Bedømmelser
 • 29-04-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  .............................................