Analyse og fortolkning af Nåede de færgen?

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • 10
 • 6
 • 1152
 • PDF

Novelleanalyse: Analyse og fortolkning af Nåede de færgen?

Få inspiration til analyse og fortolkning af "Nåede de færgen?" - en novelle af Johannes V. Jensen.

Denne novelleanalyse viser, hvordan teksten går fra at være en typisk novelle til at være en mytisk tekst. Analysen fokuserer desuden på de to hovedpersoner Sophus og Vira.

Du får et kort resumé af novellen og gode henvisninger til tekststykker - derfor er denne opgave god til dig, der skal have overblik og hurtig inspiration til at komme igang med din egen analyse.

Studienets kommentar

Det er en fin opgave med en god analyse, som er begrundet med gode citater fra teksten. Der kunne have været mere fokus på dens leg med to forskellige genrer eller fortællerens rolle i teksten. Men alt i alt en fin opgave, som vil egne sig som inspiration, hvis du skal skrive en analyse af denne tekst.

Uddrag

Nåede de færgen?
Analyse
Sophus og Vira kører på en motorcykel gennem Fyn en tidlig sommermorgen. De er kommet med færgen fra Jylland og skal nå den næste færge i Nyborg. Maskinen kører med ekstrem høj fart og den larmer forfærdeligt. Vira sidder bagpå, hun kigger Sophus over skulderen og ser frem uden at påpege hans livsfarlige hastighed. De passerer alting uden at holde tilbage, men hvis muligheden byder sig, kører Sofus gerne om kap, selvom han overskrider samtlige fartgrænser. Da de på strækningen møder en hestevogn er det lige ved at gå galt, men Sophus undgår et sammenstød idet han laver en hurtig manøvre, således at de kommer udenom. Senere får de øje på en lille rød Afag, som de før har set på færgen mellem Jylland og Fyn. Denne lille bil kører også med ualmindelig høj fart, men Sophus passerer ham alligevel. I bilen sidder en mand med store mørke automobilbriller og et umærkeligt smil. Da de kører gennem Odense, farer Sophus og Vira vild, og da de igen kommer ud på landevejen er Afag'en foran dem. Men de er nødt til at stoppe ved en benzintank for at fylde op, dog indhenter de den lille røde bil igen. Sophus presser sig op på siden af Afag'en, men dennes fører lader ham ikke slippe forbi. Afag-føreren afslører da sit sande jeg - han er Døden selv. Han svinger ud i venstre side af vejen, hvilket får Sophus og Vira til at ryge ud i grøften hvor de styrter... Køb adgang for at læse mere

Analyse og fortolkning af Nåede de færgen?

[20]
Bedømmelser
 • 30-09-2010
  god beskrivelse :) men mangler lidt flere oplysninger
 • 22-10-2006
  ikke særlig god, ringe sprog. mere på syvende klasses niveau end 1.g
 • 24-04-2015
  Givet af 2.g'er på STX
  Okay opgave med fine pointer, men ikke bedre end det.
 • 23-10-2012
  Givet af HF-elev på 2. år
  en god opgave, karakter 7

Materialer relateret til Analyse og fortolkning af Nåede de færgen?.