Filmanalyse af "Gøgereden"

 • HTX 1. år
 • Dansk A
 • 12
 • 5
 • 3090
 • PDF

Filmanalyse af "Gøgereden"

Opgaven er en analyse af filmen 'Gøgereden' (One Flew over The Cuckoo's Nest), og den indeholder resume, personkarakteristik, beskrivelse af lyd og video, samt tema.

Der er sammenligninger mellem personerne i filmen, og personer fra biblen (et krav til opgaven).

Lærers kommentar

"Du har skrevet en meget veloplagt, velformuleret og fin analyse af filmen, som jeg ikke har meget at udsætte på. jeg vælger derfor at give dig den højeste karakter, fordi stilen er så eminent skrevet, men jeg har dog alligevel et par indvendinger:
Du kunne med fordel have perspektiveret til filmens samtid og fået meget ud af det. Den er lavet i kølvandet på ungdomsoprøret, der satte spørgsmålstegn ved autoriteter og diskuterede størrelser som magt og afmagt, menneskers rettigheder (også de sindssyges) og mange andre ting, som du kunne pege på i forbindelse med denne film."

Elevens kommentar

Det er en ganske almindelig danskopgave, altså ingen eksamens eller prøve opgave.

Uddrag

"Gøgereden er en film fra 1975, med Jack Nicholson i hovedrollen som Randall P. McMurphy, og er baseret på en bog af samme navn fra 1962, skrevet af Ken Kesey.

På originalsproget engelsk hedder filmen (og bogen): ”One Flew Over the Cuckoo’s Nest”.
Filmen er instrueret af Milos Forman, og er skrevet af Lawrence Hauben og Bo Goldman.

Gøgereden var den første film siden ”It Happened One Night” fra 1934 til at vinde de fem største Oscars, nemlig Bedste Film, Bedste Instruktør (Milos Forman), Bedste Mandlige Hovedrolle (Jack Nicholson), Bedste Kvindelige Hovedrolle (Louise Fletcher), og Bedste Manuskript.

Filmen tager nogle store emner som sindssyge og rettigheder op, hvilket gør den til en slagkraftig film, med masser af følelser og action.

Da filmen blev offentliggjort for snart 35 år siden, var hovedparten af anmeldelserne positive, men der var også mange blandede anmeldelser af filmen, hovedsageligt pga. de store emner som er med i filmen, som dengang var tabu.

Resume:
Filmen handler om manden Randall P. McMurphy, der for at slippe for at afsone sin straf i en arbejdslejr lader som om han er sindssyg, og dermed bliver anbragt i en institution sammen med 17 andre."... Køb adgang for at læse mere

Filmanalyse af "Gøgereden"

[11]
Bedømmelser
 • 27-09-2011
  Givet af Studerende på 3. år
  Rigtig fint, meget detaljeret. Dog var der visse ting jeg ikke altid var enig i... Men ellers meget inspirerende!
 • 14-06-2009
  Jeg synes ikke resume'et er godt. det hænger ikk sammen med den rigtige handling af filmen.
 • 17-01-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Hjalp mig til at få skrevet nogle gode noter i mediefag.
 • 11-05-2012
  god inspiration, tak