Amish religionen og analyse af The Witness

 • STX 2.g
 • Mediefag B, Religion B
 • 12
 • 25
 • 9827
 • PDF

Amish religionen og analyse af The Witness

Større opgave lavet i fagene Mediefag B og Religion B pga. fravær fra studietur.

Opgaveformulering
Redegørelse for Amish religionen, oprindelse, skikke og traditioner, samfundet, religion.
Diskussion om hvordan de unge amish klarer sig i det "rigtige samfund".
Analyse og fortolkning af filmen "Witness" af Peter Weir fra 1985.

Indhold

Indledning – side 2-3
Amish People – side 4
Deres oprindelse – side 4
Det daglige liv – side 4
Amish tro og livsstil – side 6
Die ordnung – side 7
The Witness – side 9
Resume af filmen – side 9
Modsætninger mødes – side 10
Religionens betydning- side 11
Religionen VS Det ”Engelske” Samfund – side 15
Rumspringa og det vigtige valg – side 15
Konklusion – side 18
Kommenteret litteraturliste – side 20
Henvisninger – side 21
Bilag 1 og 2 – side 22-25

Uddrag

Indledning

Stilhed, fred, ro og idyl.
Findes der noget bedre, end at dyrke disse fire idealer. Vi elsker stort set alle sammen ind imellem at kunne henslæbe os til denne idyl, at kunne koble af fra vores ellers stressede hverdag.

I vores moderne tider, hvor vi er dybt afhængige af vore computere, biler, telefoner osv. er det rart engang imellem at smække benene op, og så bare slappe af efter vores hårde arbejdsdag.
Når vi så slapper af, sker det ofte foran Tv'et, men tænk sig - det er ikke alle mennesker, der lever i denne tilværelse. Der findes faktisk folk, som ikke deltager i denne elektroniske verden.
Med udgangspunkt i de kristne grundværdier og familien som samlingspunktet for hyggen har et folk meldt sig ud af den verden, vi normalt kender til.

Dette gør sig gældende for et europæisk folkefærd, som flygtede fra Europa og til USA primært i 1700 tallet, de verdenskendte ”Amish People”

De fleste kender Amish folket fra USA. Disse særprægede mennesker, som lever et stilfærdigt liv uden stress og jag, men også uden at være i kontakt med omverdenen. De ejer ingen telefoner, intet TV og endda i nogle tilfælde ingen elektricitet overhoved.
Her gælder det sammenholdet, at vokse som familie og at være fælles om alting. Amish folket har ikke forandret sig synderligt, siden de kom til USA for ca. 300 år siden.
Grundet denne udmeldelse af samfundet, som Amish har lavet, har de altid skabt stor interesse blandt os, fordi deres hverdag er så meget ulig vores.

Verden fik især øjnene op for det liv Amish folket levede i forbindelse med filmen ”The Witness” fra 1985, som gav et stort indblik i Amish folkets levemåde, og de dyder, de dyrker.
Siden er der kommet adskillige andre dokumentar film og bøger og des lignende omhandlende Amish. I de senere år har der været meget med fokus på Rumspringa samt den indflydelse på det amerikanske valg i 2004, som Amish kunne have opnået.

I vores stillede opgave, i forbindelse med fravær fra studierejse, omhandlende Amish folket, vil vi redegøre for Amish, som det folk de nu engang er. Vi vil redegøre for deres religiøse opfattelse, skikke, oprindelse, hverdag, kultur, opdragelse osv., samt forklare hvorfor deres enkle og stillestående livstil har så mange ligheder med biblens ord, som den har.
Så vil vi bearbejde, analysere og fortolke den førnævnte film ”The Witness” med fokus på, hvad den viser og fortæller om religionens betydning for Amish folket, og lad det bare afsløres allerede her, den betyder meget.
Endelig vil vi diskutere, hvordan de unge Amish folk opfatter deres religion, hvad den betyder for dem her i et moderne samfund. Vi vil her bl.a. komme ind på ovennævnte begreb Rumspringa, og diskutere, hvad Rumspringa betyder for valget, de unge skal tage; vil de være en del af Amish verden, eller vil de være en del af den engelske verden ?

Vi har i vores arbejdsproces især beskæftiget os med ”The Witness.”
Herudover har vi brugt Internettet flittigt, især faktalink fandt vi nyttigt. Af litteratur har vi støttet os en del op af bogen Det enkle liv. Amish people et spændende folkefærd, bosiddende i USA.

---

The Witness

Filmen, the Witness, instrueret af Peter Weir, er fra 1985 og gav dengang et helt unikt billede af, hvordan et Amish samfund dengang(/stadig) fungerede, og hvordan livet i et sådant forløb, samt de konflikter det moderne samfund kunne støde på i konfrontationen med den store omvæltning Amish' samfund er/var overfor dette.
Derudover havde den det særlige plot med den korrupte autoritet overfor samfundets ”udstødte”, og hvor det var samfundets udstødte, der var de gode.

Resume af filmen

Filmen ”The Witness” handler om Amish drengen Samuel, som bliver vidne til et mord på en politimand. Politimanden John Book eftersøger mordet, og finder ud af, at mændene bag mordet er korrupte politimænd, hvor af den ene er hans tidligere makker. De korrupte politimænd har gang i noget handel med nogle dyre narkotiske stoffer. Da John har fundet ud af dette, bliver de nødt til at slå ham og Samuel ihjel. Det lykkes næsten for dem, og John bliver såret. For at beskytte Samuel, Samuels mor Rachel (som er enke) og sig selv, tager de til det isolerede Amish samfund, hvor... Køb adgang for at læse mere

Amish religionen og analyse af The Witness

[6]
Bedømmelser
 • 13-05-2010
  rigtig god opgave.. giver virkelig et godt indblik i amish folket
 • 20-05-2011
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Rigtig god opgave..................................
 • 15-06-2014
  ren fin opgave ......
 • 12-01-2014
  Super fin opgave :-)