Analyse af "Albertine" af Christian Krohg

  • STX 2.g
  • Dansk A
  • 10
  • 4
  • 1381
  • PDF

Romananalyse: Analyse af "Albertine" af Christian Krohg

Romananalyse af ”Albertine”, som er skrevet af den norske forfatter og maler Christian Krohg i 1886.

Opgaven indeholder bl.a. en redegørelse for og analyse af handlingen, hvor der inddrages relevante citater, samt overvejelser over bogens væsentligste temaer (fx fattigdom, stigmatisering, kvindesyn).

Studienets kommentar

Fin, fokuseret indledning
Godt resúme/redegørelse for bogen, hvor der inddrages mange relevante citater
Generel god analyse, men enkelte pointer er trukket en smule unuanceret op - eksempelvis modsætningen mellem overklassens og arbejderklassens forhold til arbejde.

Fin konklusion, der slår temaet om fattigdom og stigmatisering fast som bogens vigtigste tema - her kunne også fint være inddraget "sædelighedsfejdens" debat om den seksuelle dobbeltmoral, som opgaven tidligere kort er kommet ind på.

Derudover havde det været relevant at perspektivere til Det moderne gennembruds parole om 'at sætte problemer under debat'.

Undlad at inddrage egen personlig mening om bogen mod slut

Uddrag

”Albertine” er skrevet af den norske forfatter og maler, Christian Krohg, i 1886. Christian Krohg er kendt for sine motiver af hverdagslivet ― ofte de mørkeste sider. Han er særlig kendt for sine motiver af prostituerede og for sin bog ”Albertine”, som er skrevet over samme emne.

”Albertine” handler om den unge pige, Albertine, som bor i den norske by Kristiania. Her bor hun i en lille lejlighed sammen med sin mor og sin bror, Edvard, som er alvorligt syg. Livet som fattig tager hårdt på Albertine, og hun har svært ved at holde modet oppe, og man høre hende tænke, hvor meget bedre det ville være, hvis hun ikke levede: ”Maskinen hørtes ikke længere ― Albertine var holdt op med syningen og stirrede lige frem for sig. Dø? ― ja, om hun bare kunne det ― så slap hun for at sidde ved dette vindue evig og altid og se på kronprinsen og Victoria og ikke noget andet.” Side 71, linje 16-20. Romanen strækker sig over et år ― fra vinter til vinter. Handlingen foregår altså kronologisk, hvor vi i starten hører om hendes kummerlige liv, hvor Albertine og hendes mor lever som syersker, og ofte sidder i deres lille fattige lejlighed flere uger i træk uden at komme uden for døren, og til slut, hvor hendes liv på ingen måde er blevet bedre. Igennem hele romanen følger vi Albertines tanker, hvor vi ofte hører om søsterens, Oline, tragiske skæbne som prostitueret, som Albertine vil gøre alt for ikke at eftergøre. Her kan man se foråret som et symbol på det nye, uskyldige og som den chance Albertine tager, for at ændre sit liv: ”Maskinen løb endnu en kort stund af sig selv, men så standsede den, hun havde lænet sig tilbage i stolen og lod... Køb adgang for at læse mere

Analyse af "Albertine" af Christian Krohg

[1]
Bedømmelser
  • 10-09-2014
    rigtig god hjalp!!!!!

Materialer relateret til Analyse af "Albertine" af Christian Krohg.