Aktiv dødshjælp

Introduktion

Aktiv dødshjælp, eller eutanasi, refererer til en praksis, hvor man hjælper en person til at dø - normalt efter personens eget ønske (eller ud fra et såkaldt livstestamente som personen har skrevet, hvis personen selv ikke længere er i stand til at kommunikere). Aktiv dødshjælp sker typisk i forbindelse med dødelige sygdomme, hvor patienterne fx ønsker at undgå det sidste, smertefulde forløb i sygdommen - eller ikke ønsker at komme i en situation, hvor de er fuldstændig afhængige af andres hjælp.

Aktiv dødshjælp er ulovligt i langt det meste af verden - inklusiv Danmark, hvor det kategoriseres som mord. Emnet er dog genstand for en ivrig etisk og politisk debat, og mange mener, at lovgivningen bør ændres.

Passiv dødshjælp og princippet om dobbelteffekt

Selvom det er ulovligt at give aktiv dødshjælp, er det i visse situationer lovligt at give passiv dødshjælp. Fx kan det være lovligt at stoppe behandlingen af en patient, selv om man ved, at det vil føre til patientens død - for her udfører man ikke en konkret handling, som slår patienten ihjel. Patienter har desuden fuld re...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind