Afstandskvadratloven og absorptionsloven for gammastråling

  • STX 3.g
  • Fysik B
  • 12
  • 8
  • 1579
  • PDF

Rapport: Afstandskvadratloven og absorptionsloven for gammastråling

Formål
- At undersøge om afstandskvadratloven gælder for γ-stråling.
- At undersøge om absorptionsloven gælder for γ-stråling i bly og i givet fald bestemme den lineære absorptionskoefficient for bly.

Lærers kommentar

Det er en meget flot rapport, du skal dog huske at have de fysiske argumenter med, når du argumenterer for at bruge andre modeller, end de angivne. Det er også vigtigt at du tager de forhold som modellerne bygger på, med i dine betragtninger om fejlkilderne

Elevens kommentar

Jeg kommer ind på, at en polynomisk model passer bedre på mine data, hvilket er forkert ift. min teori, så det burde jeg havde udelukket helt. Som min lærer skriver:

"Det er bedre at du forholder dig til den fysik, der ligger bag modellen og til fejlkilderne for forsøget (f.eks. ligger jeres sidste målinger forholdsvis tæt på baggrundsstrålingen – kunne en længere måletid have forbedre forsøget?)

Studienets kommentar

Der mangler en forsøgsbeskrivelse.

Indhold

- Teoriafsnit vedr. afstandskvadratloven og absorptionsloven
- Materialeliste
- Resultater og databehandling - samt besvarelse af vedlagte spørgsmål lærer
- Fejlkilder
- Konklusion

Uddrag

Registrerer geigertælleren al strålingen? Og er der forskel på hvilken type stråling, der er tale om?

Nej, geigertælleren registrerer ikke al strålingen. Strålingen fra gammakilden er ikke indstillet til at udsende stråling i en direkte linje imod GM-tælleren, således at den registrerer alle henfaldene, da det ikke er muligt med de materialer vi har til rådighed. Dog forsøger vi at gøre det så præcist som muligt ved at sætte dem overfor hinanden, så der opstår en lige linje imellem dem. Men gammakilden stråler alle steder hen, og GM-tælleren er altså ikke i stand til at registrere de henfald, som ikke rammer selve måleren. Og ja, der er forskel på den stråling, som GM-tælleren måler. Det er primært gammastrålingen, som den måler på, idet der klart er mest af det i luften. Men årsagen til at vi først skulle måle på baggrundsstrålingen og derefter korrigere for denne er, at GM-tælleren også måler den stråling, som altid vil befinde sig i rummet. Ved at korrigere for denne baggrundsstråling, så vil vi altså stå tilbage med målinger, som kun siger noget om gammastrålingen... Køb adgang for at læse mere

Afstandskvadratloven og absorptionsloven for gammastråling

[6]
Bedømmelser
  • 30-03-2012
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
    Dejligt med lidt inspiration til opsætning af rapport!
  • 25-10-2012
    Givet af 3.g'er på STX
    Rigtig god fysikopgave - virkelig brugbar
  • 31-03-2014
    Rigtig god opgave! brugbar!
  • 12-05-2012
    Givet af 3.g'er på STX
    Rigtig godt opgave, du har alt med.