Personkarakteristik

En personkarakteristik er centralt for enhver analyse af ethvert værk. Hvis du skal analysere og fortolke et værk er du nødt til at udføre den dybdegående personkarakteristik, for at kunne udføre opgaven korrekt. I en personkarakteristik skal du analysere personernes handlinger, forhold til hinanden og udvikling igennem værkets forløb.

Hvordan laver jeg en personkarakteristik?

Der er naturligvis forskel på de forskellige personers vigtighed i det givne værk, og derfor skal du vælge hvorvidt du vil lave en dybdegående karakteristik af få personer eller om du vil fokusere på en karakteristik af alle værkets personer. Vælger du f.eks. at lave en personkarakteristik af én person og beskrive de øvrige personers relation til hovedpersonen, skal du gå i dybden med den ydre og indre personbeskrivelse. Beskriv personens handlinger, motiver, udvikling, udseende, familie, baggrund og mere. Til en personkarakteristik er det anbefalet at støtte sig til en analysemodel, uden at være alt for afhængig af den.

Eksempel på personkarakteristik

Herunder har vi samlet over 30 forskellige personkarakteristikker, som du kan finde inspiration i. Du kan se hvordan andre elever har udarbejdet karakteristikker over én eller flere personer i deres værker. På redaktionen har vi udvalgt en eksemplarisk god opgave, som du kan finde inspiration i og komme godt i gang med at opbygge din egen personkarakteristik.

Se eksempel på personkarakteristik her