Løb | Træningsprojekt i Idræt

  • STX 3.g
  • Idræt C
  • 10
  • 10
  • 2645
  • PDF

Løb | Træningsprojekt i Idræt

Dette er et 3.g træningsprojekt om løb.

Målsætningen med dette træningsprojekt var at forbedre min kondition med løb. Jeg ønskede at komme i bedre form og sideløbende mærke en større energi og et større overskud i hverdagen. Min træning var hovedsageligt baseret på løbetræning, men rummede også skjult ”dagligdagsmotion” såsom eksempelvis at cykle til og fra skole.

Mine mål med dette træningsprojekt, udover at komme i generel bedre form, var:
• At forbedre bip-testen fra målingen inden start på projektet
• Og at løbe et halvmaraton

Lærers kommentar

Samlet kommentar: Et glimrende træningsprojekt med et fint ambitiøst mål, en fin baggrundsteori, der kunne uddybes lidt, et træningsprogram, der måske skulle justeres lidt og et godt gå på mod i forhold til at træne. Desværre blev træningen lidt ødelagt af dårligt knæ. Du præsenterer pulskurver og analyserer dem rimeligt. Du får dog ikke det hele med. Men trods alt en lille konditionsforbedring. Du kunne evt. have analyseret på dine pulsmålinger fra dine løbeture i starten.”

Indhold

- Målsætning
- Teori
- Program
- Resultater
- Diskussion
- Evaluering
- Bilag: 8 ugers træningsprogram
- Bilag: Træningsdagbog

Uddrag

Teori
Definitionen af kondition er kroppens evne til at optage, transportere og udnytte den ilt, som kommer ind. Det vil altså sige, at en person med høj iltoptagelse har en god kondition, og en person med lav iltoptagelse har det modsatte. Kondition måles ud fra et såkaldt kondital, hvilket fortæller noget om, hvor længe man kan arbejde hårdt. Konditallet er defineret ved:

𝐾𝑜𝑛𝑑𝑖𝑡𝑎𝑙 = 𝑜𝑝𝑡𝑎𝑔𝑒𝑡 𝑚𝑙. 𝑖𝑙𝑡 / 𝑘𝑔∗𝑚𝑖𝑛.

Når man konditionstræner forbedrer man de ilttransporterende organer, som giver ilt til de muskler, der arbejder. Det vil eksempelvis sige, at man styrker hjertet, så det kan pumpe mere blod rundt i kroppen, hvilket medfører en lavere hvile puls. Kroppens hovedopgave under hårdt arbejde er, at levere nok ilt til musklerne, så de kan danne stoffet ATP og hermed holde arbejdet i gang. Musklerne kan altså arbejde mere og hårdere, jo større iltoptagelse vi har. Ilten kommer altså fra den atmosfæriske luft ind i lungerne, hvor den så optages i blodet og føres ud til musklerne. Herefter omdannes ilten ved respiration til ATP, som musklerne bruger til at arbejde. Hjertets evne til at pumpe styrer hvor meget ilt, der kommer ud til musklerne pr. minut og ligeledes, hvor meget ilt man kan optage pr. minut. Ved at konditionstræne styrkes hjertet og kan hermed pumpe mere blod ud i kroppen pr. slag. Dette er også grunden til en eventuel meget lav hvilepuls hos nogle folk. Når hjertet er stærkt og kan pumpe meget blod ud af gangen, behøver det ikke ...

---

Resultater
Som det fremgår af min træningsdagbog, har der været problemer med at træne grundet smerter i mit knæ. Af denne grund har jeg haft meget svært ved at følge træningsprogrammet og har derfor ikke særlig mange resultater fra perioden efter opstart af programmet. Jeg har dog fundet nogle træningsresultater frem fra mit løbeur fra de sidste 14 dage op til programmet startede, hvor jeg også har været aktiv. Disse er tilføjet i dagbogen. Ligeledes pga. problemer med knæet har jeg heller ikke rigtig nogle sammenhængende testruteresultater at kunne sammenligne. Jeg har dog fundet tre målinger frem på cirka 5 km, som t... Køb adgang for at læse mere

Løb | Træningsprojekt i Idræt

[8]
Bedømmelser
  • 02-05-2014
    Den giver en fin ide til hvordan man skal skrive en rapport i idræt, hvis man ikke kan komme i gang.
  • 04-06-2014
    Kommer nogenlunde omkring stoffet, savner dog noget om superkompensation
  • 06-03-2015
    Givet af 3.g'er på STX
    God til inspiration!!!
  • 04-10-2014
    Super opgave - kæmpe hjælp til at komme i gang.