1930'ernes Krise i Danmark - Børskrakket

 • STX 2.g
 • Historie AHistorieopgaven 2.g
 • 10
 • 15
 • 3497
 • PDF

1930'ernes Krise i Danmark - Børskrakket

Dette er en rapport om 1930'ernes krise i Danmark efter børskrakket i USA.

Jeg vil undersøge 1930'ernes økonomiske krise i Danmark grundet børskrakket på Wall Street, USA. Jeg vil derfor i det følgende redegøre for forholdene i Europa og i USA, da disse er nødvendige for at forstå hvorfor krisen kom til Danmark. Dernæst vil jeg diskutere omfanget samt virkningerne heraf. Jeg vil ligeledes komme omkring de politiske og økonomiske konsekvenser af krakket og svare på hvad der blev gjort for at stoppe krisen og dermed komme videre.

Til sidst vil jeg redegøre for den økonomiske teori, som blev fremsat af den britiske økonom John Maynard Keynes, da denne var væsentlig for den førte politik i denne periode, såvel i USA som i Danmark.

- Hvorfor kom krisen til Danmark og i hvilket omfang?
- Hvordan fik krakket konsekvenser for Danmark på primært det økonomiske område, men også det politiske område?

Indhold

1. Forside side 1
2. Indholdsfortegnelse side 2
3. Indledning & problemstilling side 3
4. Optakt til krisen side 4
5. Børskrakket og virkningen i Europa side 5
6. Krisens udvikling i Danmark side 6
6.1 Protektionisme i Danmark side 7
7. John Keynes' økonomiske teori side 8
8. Den danske krisepolitik – debatten herom side 9
8.1 Kanslergadeforliget side 10
8.2 Valutacentralen & protektionisme i DK side 11
9. Konklusion side 12
10. Litteraturliste side 13-14
11. Noter side 15

Uddrag

Før 1. verdenskrig var både handel, produktion og befolkningstal stigende i hele den vestlige verden og USA. Handelsstrukturen var god både over Atlanterhavet og imellem de europæiske lande og desuden var økonomien sund pga. de tre stærke valutaer; det britiske pund, den amerikanske dollar og den tyske mark, da disse var guldindløselige . England var dog d. 20. september 1914 nødt til at frigøre pundet fra guldet og dermed steg dollaren drastisk i forhold til pundet. Den amerikanske dollar blev nu anset som værende verdens stærkeste valuta, hvor dette før havde været pundet.

Økonomien og den før omtalte gode handelsstruktur blev ødelagt, da Europa internt begyndte at bekrige hinanden (Frankrig og England mod Tyskland) i 1. verdenskrig. England og Frankrig var under krigen nødt til at målrette deres industri til krigen og derfor var eksportmarkedet helt frit for USA, som hermed udvidede sin eksport til Europa. Tyskland var ligesom England en europæisk stormagt, men mente at de kunne få mere magt gennem en krig og dette var vel årsagen til 1. verdenskrig. Alt dette resulterede i et hårdt ramt Europa med store ødelæggelser efter krigens slutning og et USA som værende den nu økonomiske stormagt. Verdenskrigen havde altså ikke på samme måde præget USA, der havde holdt sig neutrale , som den havde præget Europa. Europa lagde ”hus” til krigen og den var bl.a. med til at smadre det europæiske landbrug. Verdensøkonomien afhang nu af, hvordan USA havde tænkt sig at tackle situationen og om de ville hjælpe EU-landene, især Tyskland, med at genopbygge deres skrantende økonomi... Køb adgang for at læse mere

1930'ernes Krise i Danmark - Børskrakket

[15]
Bedømmelser
 • 22-02-2009
  Rigtig god opgave som kommer godt rundt om det hele. God råd tråd gennem hele opgaven. Kan bestemt anbefales til andre.
 • 09-12-2011
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Denne opgave giver et godt overblik over hvad der skete i 30'erne. God hvis man mangler noget inspiration.
 • 08-12-2016
  Imponerende god opgave, rigtig god til inspiration til kilder.
 • 13-02-2013
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Super god hjælp :) rigtig god opgave