Hjælp til at besvare spørgsmål 3

Dette kapitel giver dig et forslag til, hvordan du kan opbygge din besvarelse, og idéer til, hvilke argumenter du kan komme ind på i hver del. Spørgsmål 3 er et diskussionsspørgsmål, og man kan opbygge en god diskussion på mange forskellige måder. Den måde, du bliver præsenteret for her, er kun én god måde. Hvis du har en anden idé til en opbygning, kan den sagtens være lige så god. Hvis du vælger at opbygge din diskussion på en anden måde, end den vi foreslår i opgavehjælpen, så kan du sandsynligvis alligevel bruge mange af de argumenter, vi kommer ind på.…

...

Sådan kan du opbygge din diskussion

Du skal diskutere om 2025-planen kan øge den økonomiske vækst i Danmark. Planen har nogle finanspolitiske og nogle strukturpolitiske konsekvenser. Du kan derfor opdele din besvarelse i en diskussion af først de finanspolitiske og så de strukturpolitiske konsekvenser. På den måde kan du leve op til opgaveformuleringens krav om at anvende viden om økonomisk politik ved at anvende viden om finans- og strukturpolitik. 

Du skal tage udgangspunkt i bilag A2 og A3. Bilag A3 kritiserer 2025-planen for ikke at fokusere tilstrækkeligt på at styrke efterspørgslen. Det vil sige, at A3 ikke mener, at planen er tilstrækkeligt finanspolitisk ekspansiv. Du kan starte din besvarelse med at udlægge A3’s kritik og derefter bruge A2 til at vurdere om kritikken er p…

...

Diskussion af 2025-planens finanspolitiske konsekvenser for væksten

De to økonomers kritik

De to økonomer i A3 mener ikke, at 2025-planen fokuserer nok på at styrke efterspørgslen på kort sigt. Økonomerne mener altså ikke, at 2025-planen er tilstrækkeligt finanspolitisk ekspansiv. Deres argument virker til at være, at 2025-planen i praksis er en besparelse på det offentlige forbrug. Ifølge 2025-planen må de offentlige udgifter godt nok vokse med 0,5%, men det er ifølge de to økonomer ikke nok til at følge med den befolkningsmæssige udvikling.

Ifølge de to økonomer vil 2025-planen føre til lav vækst, fordi den ikke er tilstrækkeligt ekspansiv. Det er derfor relevant for det stillede spørgsmål, at diskutere om økonomerne har ret i deres kritik. I næste afsnit vil vi diskutere, om 2025-planen overhovedet er finanspolitisk ekspansiv. I kapitlets sidste afsnit vil vi diskutere, om 2025-planen er tilstrækkeligt finanspolitisk ekspansiv.

Er 2025-planen finanspolitisk ekspansiv?

Når du skal finde ud af, om 2025-planen samlet set er finanspolitisk ekspansiv, skal du undersøge, om planens ekspansive eller kontraktive elementer vejer tungest. De ekspansive elementer er øgede offentlige udgifter og lettelser af skatter og afgifter. De kontraktive elementer er offentlige besparelser og øgede skatter og afgifter. Vi vil først se på de ekspansive elementer, så på de kontr…

...

Diskussion af 2025-planens strukturpolitiske konsekvenser

Strukturpolitik er politik, der påvirker strukturerne på markedet, så de fungerer så godt som muligt. Hvor finanspolitik fokuserer på at bekæmpe udsving i økonomien på kort sigt, fokuserer strukturpolitik på at fremme BNP på lang sigt. Strukturpolitik er en bred kategori, som inkluderer mange forskellige slags tiltag. I dette kapitel kommer vi ind på nogle af de strukturpolitiske konsekvenser af 2025-planen. Først kommer vi ind på tre strukturpolitiske konsekvenser, som kan øge væksten, og dernæst på to konsekvenser, som kan mindske væksten. Du behøver ikke komme ind på alle fem konsekvenser, men vi anbefaler, at du kommer ind på mindst én konsekvens, der kan øge væksten, og én konsekvens, der kan mindske væksten. Ved at inddrage begge slags konsekvenser bliver din diskussion nemlig mere nuanceret.

Den økonomiske gevinst ved at være i arbejde stiger

Den økonomiske gevinst ved at være i arbejde frem for på offentlig forsørgelse stiger. Det skyldes jobfradraget, som betyder, at personer i arbejde beholder en større del af deres indkomst. Den øgede gevinst ved at være i arbejde kan mindske den strukturelle ledighed. Den strukturelle ledighed er …

...

Konklusion

Du kan konkludere tre ting om, hvorvidt 2025-planen kan øge den økonomiske vækst i Danmark.

For det første kan du konkludere, at 2025-planen sandsynligvis vil øge væksten på kort sigt, fordi den er finanspolitisk ekspansiv. Du kan dog ikke sige, hvor stor virkningen vil blive.

For du andet kan du konkludere, at den ekspansive finanspolitik i 2025-planen risikerer at skade væksten på længere sigt, hvis Danmark allerede er på …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind