Hjælp til at besvare spørgsmål 2

I dette kapitel får du hjælp til, hvordan du kan strukturere din undersøgelse, og hvordan du kan inddrage hver tabel og figur.

Du er nødt til at undersøge udviklingen i væksten i dansk økonomi, før du kan undersøge årsagerne til udviklingen. Du skal starte med en indledning og slutte med en konklusion. Det vil sige, at strukturen for din besvarelse kan se sådan ud:

  1. Indledning – hvor du forklarer, hvordan du vil opbygge undersøgelsen.
  2. Undersøgelse af udviklingen i væksten i dansk økonomi – hvor du bruger tabel 1.
  3. Undersøgelse af årsagerne til ud…

...

Udviklingen i væksten i dansk økonomi

Du kan undersøge udviklingen i væksten i dansk økonomi ved at beregne procentvis vækst i BNP for hvert år fra 2008 til 2015. Du kan ikke beregne væksten for 2007, fordi du ikke kender BNP i 2006. Nedenfor har vi beregnet den årlige vækst for hvert år fra 2008 til 2015:

Tabel 1b – årlig realvækst i BNP i …

...

Årsager til udviklingen i væksten i dansk økonomi

I dette afsnit får du idéer til, hvad du kan udlede om årsagerne til udviklingen i væksten i Danmark økonomi ud fra hver figur og tabel. Vi kommer ind på figurerne og tabellerne i en rækkefølge, som giver god mening i forhold til undersøgelsen. Du kan derfor bruge samme rækkefølge i din besvarelse.

Tabel 1

Tabel 1 viser at det offentlige forbrug steg fra 460 mia. kr. i 2007 til 496 mia. kr. i 2010. Stigningen kan betyde, at der har været ført en ekspansiv finanspolitik i perioden. Ekspansiv finanspolitik er politik, der sigter mod at stimulere efterspørgslen ved at give forbrugerne flere penge mellem hænderne. Det kan det offentlige gøre ved at sænke skatterne eller ved at øge sit forbrug. Hvis det offentlige f.eks. vælger at ansætte fl…

...

Konklusion

For det første kan du konkludere, at Danmark har haft lav eller negativ vækst fra 2008-2015. Det vil sige, at Danmark har været i en lavkonjunktur. Væksten faldt særligt i 2009 i kølvandet på den internationale finanskrise.

For det andet kan du konkludere, at lav efterspørgsel sandsynligvis har været en medvirkende årsag til lavkonjunkturen. Den lave efterspørgsel skyldes blandt andet f…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind