Hjælp til din sammenligning

I dette kapitel får du et forslag til, hvordan du kan opbygge din sammenligning. Der er flere forskellige gode måder at opbygge sammenligninger. Dem kan du læse om i Studienets vejledning til skriftlig eksamen i samfundsfag:

Hjælp til sammenligningsopgaver (nyt vindue)

Det overordnede emne for din sammenligning er, hvordan konkurrencestaten påvirker identitetsdannelsen. Du kan opdele det emne i forskellige underemner. Dem kan du bruge til at strukturere din sammenligning efter. Her er to bud på underemner:

Individualisme versus fællesskab. Opdrager konkurrencestaten os til kun at fokusere på os selv …

...

Individualisme versus fællesskab

Ove Kaj Pedersen (A1) mener, at konkurrencestaten uddanner borgere, som føler ansvar for fællesskabet. Derfor er de motiverede til ikke bare at tænke på sig selv men også at gøre noget for fællesskabet. Det gør de ved at arbejde og betale skat til fællesskabet. Her er det centrale citat:

Den selvansvarlighedsfølelse, som uddannelsessystemet forsøger at appellere til, er en motivation til at gøre noget ud over en selv for et fællesskab – at arbejde og derfor yde til den fælles økonomi som skatteborger

Rasmus Willig (A2) mener modsat, at konkurrencestaten uddanner borgerne til individualisme. Han mener, at vi er blevet ”rene individer”. Næsten alt er blevet den enkeltes eget ansv…

...

Kritisk tænkning versus ensretning

Uffe Elbæk (A3) mener, at konkurrencestaten ensretter sine borgere. Den træner borgerne til at træde ind i nogle bestemte roller:

Oven i købet har disse studerende også fået en fremdriftsreform, der puster dem koldt i nakken, så de så hurtigt som muligt kan komme ud og finde deres respektive pladser i det akademiske hamsterhjul

Konkurrencestaten lærer borgerne ikke at tænke kritisk over, hvilket samfund de gerne vil have. Det gør den ved at lære sin borgere, at konkurrencestaten er den eneste måde at imødegå den globale konkurrence:

Hvordan Danmark skal se ud i fremtiden, er det kun os i…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind