Opgave 5

Af bilag 9 fremgår, at en økonomi har en begrænset produktionskapacitet (BNP maks.) …

...

Spørgsmål 5a

Analyser, på baggrund af bilagene, udfordringer der begrænser produktionskapaciteten og dermed vækstmulighederne i Danmark.

Bilag 9 er et diagram, der viser kurver for den samlede efterspørgsel og det samlede udbud i et samfund. Diagrammet viser skæringspunktet, som angiver ligevægts-BNP i den nuværende udbuds- og efterspørgselssituation. Diagrammet viser ligeledes ”BNP, maks”, som vi også betegner som ”produktionskapaciteten”. Produktionskapaciteten er den højest tænkelige produktion, der ville kunne opnås, hvis produktionsfaktorerne var fuldt udnyttede. I det følgende vil vi på baggrund af bilag 6, 7 og 8 analysere, hvilke udfordringer der begrænser produktionskapaciteten i Danmark. Analysen vil være opdelt efter produktionsfaktorer, således at vi først analyserer udfordringer, der har at gøre med arbejdsstyrken og dernæst udfordringer, der har at gøre med investeringer og dermed udviklingen i realkapital.

Arbejdskraft og realkapital kaldes produktionsfaktorer, fordi de indgår i produktion. Udover arbejdskraft og realkapital er det også almindeligt at tale om råstoffer som en produktionsfaktor. Bilagene kommer imidlertid ikke ind på råstofmangel som en begrænsning for produktionskapaciteten, og vi kommer derfor ikke ind på råstoffer i eksempelbesvarelsen.

Arbejdsstyrken

Det fremgår af bilag 7, at virksomhederne forventes snart at opleve mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det vil skabe et opadgående pres på lønnen og dermed også på priserne. Dansk økonomi nærmer sig altså sin produktionskapacitet, hvilket,…

...

Spørgsmål 5b

Vurder hvordan instrumenter fra de økonomiske politikker kan flytte SU-kurven til højre og dermed øge BNP

Det er primært strukturpolitikken, der har mulighed for at flytte SU-kurven til højre. I det følgende vil jeg først vurdere instrumenter fra arbejdsmarkedspolitikken og derefter instrumenter fra erhvervspolitikken.

Både arbejdsmarkedspolitikken og erhvervspolitikken er strukturpolitik. Strukturpolitik er økonomisk politik, der har til hensigt at ændre de langsigtede strukturer i økonomien, så økonomien bliver mere effektiv. Strukturpolitik adskiller sig fra konjunkturpolitik, som har til hensigt på kort sigt at udjævne konjunktursvingninger.

Arbejdsmarkedspolitikken

Arbejdsmarkedspolitikken kan flytte SU-kurven til højre ved at øge det samlede udbud af arbejdskraft eller ved at mindske den strukturelle arbejdsløshed. Vi vil nu vurdere nogle af de instrumenter fra arbejdsmarkedspolitikken, der kan fremme hvert af de to mål.

Udbuddet af arbejdskraft

I dette kapitel vil vi komme ind på tre af de måder hvorpå udbuddet af arbejdskraft kan øges.

For det første kan staten øge det samlede udbud af arbejdskraft ved at øge det antal år, den gennemsnitlige person er på arbejdsmarkedet. Det kan staten gøre ved at hæve efterløns- og pensionsalderen og/eller ved at skabe incitamenter for at unge kommer hurtigere igennem uddannelsessystemet.

For det andet kan staten muligvis øge incitamentet til at arbejde ekstra, for de der allerede er i arbejde, ved at sænke skatten, således at den gennemsnitlige arbejder vælg…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind