Komposition

Introduktion

Komposition betyder en teksts opbygning eller struktur. Kompositionen kan være interessant i en retorisk analyse, fordi den ofte kan sige noget om, hvordan afsenderen forsøger at overbevise modtageren. I Dansk laver vi retoriske analyser af mange forskellige slags tekster og medieklip, så derfor kan kompositionen se forskellig ud, og analysen af kompositionen kan kalde på forskellige modeller. 

Du kan dog altid få meget ud af at opdele teksten i indledning, midte og afslutning og se på den virkning, som hvert afsnit har i forhold til modtageren. Ved nogle typer sagprosa er det også relevant at se på tekstens titel eller overskrift.

Titlen

Titlen kaldes i nogle tilfælde også “overskrift”, fx ved avisartikler.

Titlen på en sagprosatekst kan være med til at kommunikere afsenderens budskab eller intention. Fx skrev 1.g’eren Emil Sondaj Hansen i 2014 en kronik om livet som moderne gymnasieelev med titlen “Lad os stoppe karakterkrigen”. I titlen ligger en metafor om, at Danmarks nuværende uddannelsessystem dræber al lyst til at lære hos gymnasieeleverne og får dem til at falde fra som soldater på en slagmark. 

Samtidig er titlen en del af Hansens budskab - at det, der foregår, er forkert, og at det må stoppe. Man kunne også forestille sig en titel, der består af et retorisk spørgsmål. Alt sammen fanger det modtagernes opmærksom og får dem til at reflektere lige fra starten.

Der er dog stor forskel på, hvornår titlen på en sagprosatekst er analytisk relevant. Forestiller vi os, at teksten er en tale, som blot bliver kendt under titlen “Mette Frederiksens tale til Socialdemokratiets kongres 2016”, er det fx ikke interessant at studere titlen i analysen. Det er altså primært interessant at kigge på titel/overskrift, hvis teksten rent faktisk har...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind