Parentetiske og definerende relativsætninger

Der er to slags relativsætninger

På engelsk er der nogle helt særlige kommaregler for relativsætninger (henførende sætninger). Relativsætninger er ledsætninger, som starter med et relativpronomen (henførende stedord), som fx who, whom, which, that eller whose. Relativsætninger har den funktion, at de relaterer sig til (eller fører tilbage til) et tidligere led i en helsætning. Derfor kan en relativsætning aldrig stå alene.

Relativsætninger er enten definerende eller parentetiske. Der er ikke komma foran definerende relativsætninger, men der skal være komma foran parentetiske relativsætninger. Som huskeregel kan du tænke på, at hvis det er en parentetisk sætning skal du tænke på en parentes som et tegn, og et komma er også et tegn.

Derfor er det meget vigtigt, at du kan se forskel på dem, når du skal sætte komma i en tekst. På denne side hjælper vi dig derfor med at kende forskel på de to typer relativsætninger.  

Definerende relativsætninger

En definerende relativsætning bruges til at definere eller udpege det, som hovedsætningen taler om. Det er lettest at vise med nogle eksempler, hvor relativsætningen er markeret:

I ate the muffin which had pink frosting.

Ud af alle de muffins, der lå i æsk...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind