[1]

Tror du på videnskaben?

Med denne vejledning fra Studienet kan du få hjælp til at analysere artiklen “Tror du på videnskaben?” af Lars Henrik Aagaard.

 Vejledningen giver dig hjælp til at besvare opgave 4 fra eksamenssættet i skriftlig Dansk A på STX den 22. maj 2015, hvor opgaveformuleringen lød:

Tro og viden

Opgaven skal indeholde en redegørelse for synspunkterne og en
karakteristik af argumentationsformen i Tror du på videnskaben?
Diskuter synspunkterne.

Præsentation af "Tror du på videnskaben?"

Skribent: Lars Henrik Aagaard. Videnskabsjournalist med speciale i klima, vejr, naturkatastrofer og astronomi på Berlingske og desuden forfatter til en lang række forskellige bøger om naturkatastrofer og klimaforandringer.

Udgivelse: Teksten er udgivet i Berlingskes sektion “Viden” den 25. april 2014.

Teksttype: Teksten er en kommentar, idet den indeholder en emnepræsentation, en påstand og endvidere en række argumenter, der skal forsøge at bevise påstanden.

Hensigt: At overbevise modtageren om, at han/hun skal stole mere på videnskaben og anerkende dens værdi. Videnskab er ikke et spørgsmål om tro, men om viden.

Målgruppe: Berlingske er en avis, der hovedsagligt henvender sig til den veluddannede, økonomisk og videnskabeligt interesserede læser. Emner som politik, globale anliggender, økonomi og videnskab fylder meget i avisen. Berlingske er traditionelt kendt for at være en borgerligt orienteret avis. 

Baggrundsviden

Artiklen tager udgangspunkt i den videnskabelige idé om Big Bang. Det er denne teori der ligger til grund for, at Lars Henrik Aagaard senere i artiklen kan lave generaliseringer til hele det videnskabelige felt.

For at du kan få en bedre forståelse for Lars Henrik Aagaards artikel, vil vi her kort skitsere, hvad teorien om Big Bang går ud på.

  • En fysisk (og matematisk) videnskabelig teori, der beskriver universets skabelse.
  • Teorien bygger på en idé om, at vores univers pludselig (i dets nuværende form) opstod under en tilstand af stor tæthed og høje temperaturer. I denne varme blev de letteste grundstoffer, brint og helium, produceret.
  • Dette fandt, ifølge teorien, sted for omkring 13,8 milliarder år siden.
  • Modellen er baseret på forskellige observationer af universets udbredelse (bl.a. Hubbles lov, den kosmiske bagudstråling og en række andre astronomiske data).
  • Derudover bygger teorien på Einsteins relativitetsteori, der (i sin simpleste form) forudsiger, at universet fortsat vil udvide sig.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Tror du på videnskaben?

[1]
Bedømmelser
  • 30-10-2017
    Meget kortfattet