Analyse af Velkommen i den grønne lund og I Danmark er jeg født

  • HHX 3. år
  • Dansk A
  • 10
  • 9
  • 3036
  • PDF

Digt- og lyrikanalyse: Analyse af Velkommen i den grønne lund og I Danmark er jeg født

Find hjælp i denne sammenlignende analyse og fortolkning af H.C. Andersens I Danmark er jeg født og N.F.S. Grundtvig Velkommen i den grønne lund.

Opgaven sammenligner de to sange i forhold til både form og indhold, sætter dem i forhold til deres samtid og litteraturhistorien og perspektiverer dem til i dag.

Studienets kommentar

Fin opgave, der viser stor litteraturhistorisk og samfundshistorisk indsigt - sangene sættes fint i forhold til deres samtid. Eleven gør sig nogle fine betragtninger om, hvordan synet på Danmark kan videreføres til i dag - men da opgavegenren er en sammenlignende analyse og ikke et essay eller en kronik, bør elevens egen mening ikke inddrages i så høj grad.

Indhold

Sammenlignende analyse af:
N.F.S. Grundtvigs ”Velkommen i den grønne lund” (1843) og H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født” (1850)
Den litterære periode: Romantikken
Analyse af N.F.S. Grundtvigs ”Velkommen i den grønne lund” (1843)
Analyse af H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født” (1850)

Uddrag

Analyse af N.F.S. Grundtvigs ”Velkommen i den grønne lund” (1843)
Nikolaj Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) var både præst, debattør, forfatter, politiker samt grundlægger af højskolebevægelsen. Han blev født i Udby ved Vordingborg som søn af en præst. Oplysningstidens fornufts tro, som han før havde støttet sig til som ung, viste sig senere utilstrækkelig over for de erfaringer han fik undervejs i sit liv, og den nye forståelsesramme blev derefter den tyske romantiske digtning og filosofi, der på dette tidspunkt var ved at blive kendt i Danmark. Omkring år 1810 får han dog en depression så stærk, at han mistede kontrollen over sit liv og følte total afmagt over for tilværelsen. Det blev kristendommen, der viste vej ud af krisen, og fra 1810 blev kristendommen det aldrig forladte midtpunkt i Grundtvigs liv .

Han prægede sin eftertid gennem sin egen opfattelse af, hvad det vil sige at være dansk. Den danskhed byggede på kristendommen, og den nordiske historie og mytologi, som jo passer meget godt med den litterære periodes interessepunkter. Derudover mente Grundtvig, at Danmark var Guds udvalgte stat, at vi var bedre end andre.
Argumentet for dette postulat så han gennem det historiske faktum, at landet efter statsbankerotten i 1813 og tabet af Norge i 1814 havde rejst sig til en kulturel Guldalder . Ifølge Grundtvig viser ægte danskhed sig som et sundt og selvbevidst liv parret med bevidsthed om egen betydning .

Digtet er udgivet i 1843, og indeholder i alt 8 strofer a 4 linier. Digtet bruger krydsrim, dvs. rim mellem linie 1 og 3, og 2 og 4. Rytmen er metrisk, dvs. opbygget efter regler og ens gennem hele digtet. Teksten beskriver ikke så meget en tydelig handling med begyndelse og slutning, men snarere en tilstand, en slags stemning eller holdning. Der er bruges ingen deciderede ordbilleder, der er dog en sammenligning i 3. strofe, linie 2: ”Som guld hans ord må skattes”. Digtet er ikke episk ...

---

Analyse af H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født” (1850)
H.C. Andersen blev født i Odense i 1805 og døde i 1875. som søn af en skomager kom H.C.A. til verden på samfundets bund. I dette miljø grundlagdes to faktorer fulgte ham gennem hele livet: kunstnerdriften og den sociale ambition. For ham var kunstnerisk udfoldelse nemlig den eneste reelle mulighed for samfundsmæssig opstigning. Som 14-årig tog han til København for at prøve lykken ved Det Kongelige Teater, dog uden held. Efter studentereksamen i 1929 begyndte han for alvor at skrive, og i 1935 udkom de første eventyr samlet i et lille hæfte kaldet ”Eventyr, fortalte for børn”, samt den første roman, ”Improvisatoren”. Gennem de næste 35 år publicerede H.C.A. sine... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Velkommen i den grønne lund og I Danmark er jeg født

[2]
Bedømmelser
  • 30-05-2012
    Desværre kommer skribenten ikke helt igennem samtlige strofer i 'Velkommen i den grønne. Derimod kaster han sig ud i et lang personligt afsnit om Muhammedtegninger osv. Det kunne jeg godt have undværet!!
  • 24-02-2011
    Rigtig rigtig rigtig god opgave! God inspiration

Materialer relateret til Analyse af Velkommen i den grønne lund og I Danmark er jeg født.