Vi lever i en undskyldningskultur | Analyse

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • STX 3.g
  • Dansk A
  • Ingen givet
  • 12
  • 3894
  • PDF

Vi lever i en undskyldningskultur | Analyse

Opgaven indeholder en redegørelse for synspunkterne og en karakteristik af argumentationsformen i artiklen "Vi lever i en undskyldningskultur", samt en diskussion af disse synspunkter.

Indhold

Synspunkter i tekst 4 [redegørelse] 3
Sådan skal du redegøre 3
To hovedsynspunkter 3
Argumentationsformen [karakteristik] 5
Argumentationsformer i tekst 4 5
Brug af ironi (appel til etos og patos) 5
Ordvalg, der påvirker læserens holdning – værdiladede ord 6
Taler til fornuften (logos-appel) 6
Samlet om argumentationsformen i teksten 7
En diskussion af synspunkterne i tekst 4 8
Krænkelseskultur og undskyldningskultur? 8
En indskrænket offentlighed? 9
Andre synspunkter og perspektiver 10

Uddrag

Sådan skal du redegøre
Det første, du skal gøre i din opgave, er at finde de væsentligste synspunkter i Vi lever i en undskyldningskultur (tekst 4). På den mådesætter du læseren ind i, hvad der er væsentligt i teksten i forhold til temaet om ”undskyldningskultur og politisk korrekthed i det offentlige rum”. Du skal finde Anna Sophia Hermansens synspunkter i teksten og præsentere dem på en neutral måde for din læser, dvs. uden at give udtryk for dine egne holdninger, men med dine egne ord. Redegørelsen er dermed det fundament, som du skal bygge din karakteristik af argumentations-formen og din diskussion ovenpå.
To hovedsynspunkter
Vi har her fundet to hovedsynspunkter, som sammenfatter, hvad Anna Sophia Hermansen i bund og grund mener i teksten. For hvert hovedsynspunkt har vi fundet nogle undersynspunkter, som udbygger, hvad hun mener. Hovedsynspunkterne er:

• Offentligheden er i for høj grad præget af en undskyldningskultur og politisk korrekthed
• For lidt forståelse for det ironiske og humoristiske i det offentlige rum, for meget politisk korrekthed
Offentligheden er i for høj grad præget af en undskyldningskultur og politisk korrekthed
Mange føler sig tvunget til at sige undskyld
Ifølge Anna Sophia Hermansen er der en meget udbredt tendens til, at folk, der bare er kommet det mindste på afveje i offentligheden, skal sige undskyld:
”Irma skal sige undskyld. Erik Skov Pedersen skal sige undskyld. Socialminister Benedikte Kiær bør overveje at sige undskyld. Og Lars von Trier har sagt undskyld - mange gange endda.”
En hel undskyldnings- og krænkelseskultur
Tendensen til, at folk føler sig krænkede over andres komiske eller dumme udtalelser i medierne, er så udbredt, at man ifølge Hermansen kan tale om en hel undskyldnings- og krænkelseskultur, hvor ingenting er for småt. Der skal undskyldes for det hele:
”Prøv engang at google ordet undskyld og se, hvordan en undskyldnings- og krænkelseskultur aftegner sig. Vi er blevet en nation af ofre for pinlige jokes, fejlskøn, tåbelige udtalelser, platheder og andres dårlige moral. Tilsyneladende uden bagatelgrænse.”
Irma måtte trække politisk ukorrekt reklame tilbage
Pga. denne tendens måtte dagligvarebutikken Irma trække en reklame tilbage, fordi den laver sjov med drenge, der har lyst til at gå til ballet. Dette blev anset som politisk ukorrekt og stødende over for homoseksuelle, og Irma fik meget negativ kritik for reklamen:
”Reklamen […] skulle sikkert anslå et klassisk grill-tema, men sendte i stedet Irma direkte tilbage til start, hvilket i dette tilfælde vil sige: ud i en ordentlig omgang offentlig ristning for homofobi og smæk med Weber-stegegaflen for den vestlige verdens største synd: politisk ukorrekthed.”... Køb adgang for at læse mere

Vi lever i en undskyldningskultur | Analyse

[28]
Bedømmelser
  • 05-05-2015
    Givet af 3.g'er på STX
    Det er godt, at den kommer rundt om forskellige temaer, man kan bygge sin opgave op efter, og den giver et bredt udgangspunkt, men mulighed for mange vinkler på opgaven. Når det så er sagt, har den mangler ift. at der stort set ingen brug er af fagbegreber: den mangler fokus på gendrivelser, retoriske spørgsmål og selve argumentationsformen; påstand, belæg, hjemmel. Derudover forholder den sig ikke kritisk og derfor er den mangelfuld i forhold til at den modsatte opfattelse af teksten også er en mulighed, altså at teksten ikke virker, og at Hermansen ikke kommer igennem med sin argumentation ift. ovenstående.
  • 08-02-2013
    Givet af 2.g'er på STX
    god hjælp, dog føler jeg den er lidt tynd, men måske er det bare fordi tekstens synspunkter i forvejden er så gennemskuelige. Det står ikke noget i den som man ikke selv kunne tænke sig til.
  • 29-04-2017
    Givet af 3.g'er på STX
    fin inspiration ...........................
  • 12-02-2016
    Hjalp mig okay meget. God opgave.