SRP om protestmusikken i 60'erne i Historie A og Musik A

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Musik A)
  • 12
  • 31
  • 8123
  • PDF

SRP om protestmusikken i 60'erne i Historie A og Musik A

Dette Studieretningsprojekt (SRP) i Musik A og Historie A indeholder en redegørelse af gennemgående emner i 60'ernes protestmusik samt en politisk og social baggrund for disse. Dernæst en analyse af Bob Dylans nummer "The Times They Are A-changin". Til sidst er der en vurdering af sangens afspejling af den historiske kontekst samt en perspektivering.

Studienets kommentar

Bemærk: I dette SRP er der ikke analyseret kilder i historie. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 3
De Vilde 60'ere 3
Musik og Politik 8
Musikanalyse af ”The Times They Are A-Changin” 9
Tiderne Skifter 12
Ungdomskultur – et politisk begreb 14
Analyse af symbolik og handling i ”The Times They Are A-Changin” 15
Borgerrettigheder og folkemusik 18
Ungdomskultur og politisk sangskrivning 19
Perspektivering 20
Konklusion 21
Litteraturliste: 22
Bøger: 22
Dokumentarer: 22
Billeder, tekster og tabeller: 22
Internetsider: 22
Musik 22
Bilag 1 – Node til Bob Dylan's “The Times They Are A Changin” (1964) 23
Bilag 2 – Tekst til Bob Dylan's “The Times They Are A-Changin” (1964) 24
Bilag 3 – Soundboxmodel for ”The Times They Are A-Changin” (1964) 27
Bilag 4 28
Tabel 1 – Føderale og militære udgifter 28
Tabel 2 – vækst i den offentlige sektor 28
Bilag 5 29
Tabel 3 - Forhold i indkomst mellem sorte (+ andre racer) og hvide 29
Bilag 6 – Billede fra en demonstration i Birmingham, Alabama 1963 30

Uddrag

Indledning:

1960'erne var uden tvivl et turbulent årti præget af rigtig mange begivenheder af rigtig stor betydning. Det var i dette årti en særlig ungdomskultur blomstrede, som en konsekvens af efterkrigstiden sociale og økonomiske udvikling. Hvor ungdommen før bare fulgte med strømmen og fulgte forældregenerationen i deres fodspor satte de unge sig nu op mod forældrene og autoriteterne. Nye værdier og et nyt livssyn var forudsætningerne for de uenigheder, der var med til at gøre ungdomskulturen til en modkultur – det såkaldte ”ungdomsoprør”

Musikken blev et medie for at kunne udtrykke disse uenigheder, og dem, der dyrkede dette blev kaldt for protestsangere. Protestmusikken var en af de bedste måder man kunne samle folk af samme holdninger på, og den havde stor indflydelse i 60'erne. En af de største protestsangere til dato går under navnet Bob Dylan, som i den grad har sat sit præg på ungdomsoprøreret i kampen mod både atomvåben, social lighed og Vietnamkrigen.
Ungdomsoprøret i 1960'erne som emne er primært valgt på baggrund af en stor interesse for samtidens musik, og samtidig en særlig passion for historiefaget. I denne opgave fokuseres der desuden på borgerrettighedsbevægelsen rolle i 1960'erne i forhold til den historiske kontekst og sangen ”The Times They Are A-changin” analyseres og diskuteres, i sammenhæng med melodiske, harmoniske og auditive virkemidler, ud fra dette fokus.

De Vilde 60'ere

“We shall overcome, we shall overcome / We shall overcome someday / Oh, deep in my heart, I do believe / We shall overcome someday”

Således sang mellem 200.000 og 300.000 mennesker, fra alle dele af USA, da de deltog i ”Freedom March” d. 28. august 1963, som blev en uforglemmeligt historisk begivenhed for borgerrettighedsbevægelsen, der kom til at spille en væsentlig rolle i den sociale og politiske udvikling i 60'erne. Efter at have været tilskuer til Tobaksstrejken i 1945, hørte folkemusikeren, Pete Seeker, forløberen ”We Will Overcome”, hvorefter han omskrev sangen til den verdenskendte ”We Shall Overcome” i året 1947. Sangen blev siden brugt som borgerrettighedsbevægelsen uofficielle slagsang for utallige demonstrationer og politiske møder, og blev grundlaget for mange senere protestsange... Køb adgang for at læse mere

SRP om protestmusikken i 60'erne i Historie A og Musik A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.