Masseprocent af Ammoniak i Salmiakspiritus - Titrering

  • STX 1.g
  • Kemi B
  • Ingen givet
  • 6
  • 1698
  • PDF

Rapport: Masseprocent af Ammoniak i Salmiakspiritus - Titrering

Rapporten bestemmer masseprocenten af ammoniak i salmiakspiritus via titrering.

Formål:
Formålet med forsøget er, at bestemme koncentrationen af ammoniak i ufortyndet salmiakspiritus og i vores faktor 100 opløsning, samt at bestemme masseprocenten af ammoniak i salmiakspiritus.

Indhold

Formål
Teori
Apparatur
Kemikalier
Fremgangsmåde
Forsøgsopstilling
Resultater og diskussion
Fejlkilder
Konklusion
Min kommentar til vejledningen

Uddrag

Fremgangsmåde:
Først skal densiteten af ren salmiakspiritus beregnes, dette gøres hurtig, ved først at veje en tom 250mL målekolbe, derefter fyldes 25mL salmiakspiritus i den samme målekolbe, som vejes, herefter findes massen af de 25mL salmiakspiritus, ved at trække de to tal fra hinanden, til slut er det let at finde densiteten, ved at benytte følgende formel:

rho = m/V

Når dette er gjort skal vi til at fortynde vores salmiakspiritus, som skal fortyndes med en faktor 100, dette gøres ved at tage den samme kolbe, med de samme 25mL ren salmiakspiritus, som vi benytte-de til at finde densiteten. Denne kolbe fyldes op til 250mL-stregen med demineraliseret vand, såle-des at kolben nu indeholder 250mL af opløsningen, derefter tages 25mL af denne opløsning med en pipette, som fyldes over i en ny 250mL målekolbe, som så igen fyldes op til 250mL-stregen med demineraliseret vand. Vores salmiakspiritus er nu fortyndet med en faktor 100

25mL af den fortyndede salmiakspiritus fyldes i den 250mL koniske kolbe, og tilsæt-tes et par dråber methylrødt, så den skifter til en klar gul farve. Der puttes en magnet i kolben med den gule opløsning, som så stilles på magnetomrøreren.

Den 25mL burette sættes i et stativ og der hældes rigeligt med saltsyre i, til slut nul-stiller man buretten, ned i bægerglasset. Man er nu klar til at påbegynde titreringen.

Inden saltsyren hældes op i buretten, skal klemmen tjekkes, så den slutter helt tæt, man vil jo nødig have at saltsyren løber ud, inden titreringen startes.

Vi skal nu i gang med selve titreringen, dette gøres ved, at man forsigtigt lukker salt-syre ud af buretten, når så salmiakspiritussen begynder at skifte farve til rød, og derefter tilbage til gul, ved man at ækvivalenspunktet er ved at være nået og man skal til at titrere langsommer, så man kun titrerer en dråbe over ad gangen, når så opløsningen skifter til en blivende rød farve, så er ækvivalenspunktet nået, titreringen stoppes og man aflæser på buretten hvor meget saltsyre man har titreret over, dette noteres, titreringen gentages og efterbehandlingen kan begynde... Køb adgang for at læse mere

Masseprocent af Ammoniak i Salmiakspiritus - Titrering

[1]
Bedømmelser
  • 19-10-2008
    rigtig godt !!!!!!!!