Fremstilling af Salmiak - Rapport i Kemi
- STX 2.g
- Kemi B
- 10
- 10
- 2581
Fremstilling af Salmiak - Rapport i Kemi
Rapporten beskriver en fremstilling af salmiak. Vi har et stort teoriafsnit, hvor vi teorien bag syrer og baser og titrering.
Formål:
Formålet med øvelsen er at fremstille salmiak ud fra en 5M saltsyre (HCl) og en 5M ammoniak (NH3) som skal puttes på lakrids og spises. Øvelsen har en masse delopgaver som for eksempel beregning af mængde, hvilket er vigtigt at få regnet rigtigt, da vores salmiak skal spises så der må ikke være overskud af f.eks. syren. Der udover er målet med øvelsen at begå sig rigtigt med stærke syrer og lære om sikkerhed.
Studienets kommentar
Fin rapport. Vurderingsafsnittet er meget kort.
Indhold
Formål
Teori
Forsøgsbeskrivelse
Udregninger/resultater
Vurdering
Konklusion
Uddrag
Forsøgsbeskrivelse
Først får vi at vide, at vi har en 37 % Saltsyre og en 25 % Ammoniak. Vi får i opgaven at vide at vi skal lave 10 g. salmiak ud fra en 5M saltsyre og en 5M ammoniak, så først skal vi regne ud, hvor meget af vores syre og vores ammoniak vi skal blade op i 1 liter vand for at få en 5M opløsning. (se udregningerne). Da mængden var bestemt kunne vi blande det op, så vi i alt havde en liter. Det er vigtigt at man ikke bare hælder syren ned i glasset og derefter fylder vand i. Man skal tage det lidt af gangen og ALTID starte med vand. Mens man tilsætter saltsyre skal man kører lidt rundt med glasset så det kan blive blandet. (se figur 1)
Vi havde nu blande vores 5M saltsyre og vores 5M ammoniak og inden vi kan gå videre skal vi beregne hvor meget af hver opløsning vi skal tilsætte for at få vores 10 g. salmiak som udbytte (se udregningerne) Vi fandt ud af, at vi skulle bruge 37 ml af hver og vi kunne forsigtigt blande de to.
(se Figur 2)
I mellem tiden fandt vi ud af, hvilken pH-værdi vores salmiak gerne skulle ende op med at have, og da det skal ende med at vi skal spise det er det vigtigt at vi rammer denne pH rimelig nøjagtig (se udregningerne). Hvis pH-værdien ikke stemmer overens med den vi har udregnet må man tilsætte enten lidt mere syre eller lidt mere ammoniak for at udligne pH-værdien
INDSTILLING AF PH-METER (og pH-elektrode)
Man skal huske at afstemme pH-meteren med en pH4 og pH7 væske. En nærmere brugsanvisning kan man låse på selve PH-meteret (Hold elektroden i bevægelse under opmåling - dannes en ligevægt)
Da vi havde ramt den ønskede pH-værdi var vores salmiak blanding klar til at blive varmet op, så vores væske kunne fordampe, og vi kunne stå tilbage med vores salmiak pulver. Først varmede vi den på en kogeplade (MÅ IKKE STØD KOGE!) og derefter røg den i en varmeovn natten over.
Pulveret kunne skrappes af glasset, mens man over et vandbad opvarmede de lakridser man ønsker at tilsætte salmiakken. Da de var blevet nogenlunde ”fugtige” kom vi dem i en pose og rystede dem sammen med salmiakken. Færdig – og vi havde de lækreste lakridser (man kan eventuel tilsætte sukker hvis man ikke vil have dem alt for stærke)... Køb adgang for at læse mere Allerede medlem? Log ind