Eksempel på Sagprosaanalyse

  • HHX 3. år
  • Dansk A
  • 10
  • 4
  • 1628
  • PDF

Eksempel på Sagprosaanalyse

Denne opgave er Studienets udvalgte eksempel på sagprosaanalyse, som netop møder kravene der er til denne genre på en eksemplarisk måde.

Ofte hjælper det en på vej med egen skrivning når man får muligheden for at se en andens tilgang til opgavens udformning og opbygning. Derfor kan du i dette eksempel finde inspiration og støtte når du skal fremstille din egen analyse af sagprosa i dansk.

Opgaven indeholder en sagprosaanalyse af Johannes Møllehaves kronik "Uspiselige spisesedler" med særligt fokus på argumentation og sproglige virkemidler.
Opgaven er grundigt kommenteret af en lærer, sådan at du kan se, hvad der er gjort godt og mindre godt i opgaven.

Når du vil være bedre til at analysere sagprosa i dansk, så kan du med fordel hente Studienets vejledning til Sagprosaanalyse og model til analyse af sagprosa.

Klik her for at læse teksten "Uspiselige spisesedler", som sagprosaanalysen er skrevet ud fra.

Uddrag

Analyse af ”Uspiselige spisesedler”
Foretag en analyse af Johannes Møllehaves kronik. Kom især ind på argumentation og sproglige virkemidler.
Kronikken ”Uspiselige spisesedler” er skrevet af den danske præst, foredragsholder og forfatter Johannes Møllehave (f. 1937). Kronikken blev udgivet i Politiken, d. 6. september 2008. Den handler om at Johannes Møllehave mener at ”sladderen er blevet ubegrænset”, hvilket derved er hans påstand. Kronikken er derfor nærmest et langt belæg for denne påstand. Han kritiserer de aviser der har deres forsidescoops stående på diverse såkaldte spisesedler overalt i byerne hvor der sælges aviser, altså aviserne B.T. og Ekstra Bladet – sensationspressen som Johannes Møllehave kalder dem, det som mange flere nok kender som formiddagsaviserne. Han kritiserer dem for at være alt for direkte, og sige ting som er misvisende og i enkelte tilfælde endda usande. Igennem kronikken kommer Johannes Møllehave med eksempler fra nogle af de to avisers spisesedler, hvor han fortæller, hvorfor han mener, at de ikke hører hjemme i det offentlige rum. Han fortæller, at der har været en udvikling i hvordan sladderen bliver videregivet – før i tiden fandtes der lokale sladderstationer, som kunne fortælle rygter fra hele naboegnen, i dag får vi sladder fra hele landet, endda fra hele verden, serveret på spisesedlerne, der er sat op overalt. Derudover kritiserer han sensationspressen for at være for detaljerede, både hvad angår tekst og billeder, når de skal forklare de forskellige likvideringer af mennesker, hvilket han mener, kan skade de mange børn der ser billederne eller læser overskrifterne. Derudover sammenligner Johannes Møllehave også dagens sladder med H.C. Andersens fortælling ”Det er ganske vist!”, som indeholder historien om hvordan én fjer blev til fem høns. Johannes Møllehave henviser ikke kun til H.C. Andersen, men bl.a. også Einstein og Jesus... Køb adgang for at læse mere

Eksempel på Sagprosaanalyse

[2]
Bedømmelser
  • 02-03-2014
    dddgg ggtttgtdecfergtgtghyyhjuu...........
  • 08-01-2013
    Ok hjælp, god opgave