Eksempel

Her kan du læse et eksempel på en analyse af en artikel. Eksemplet er en analyse af opinionsartiklen “Nu køber jeg vand i dunkevis til kælderen”, som er udgivet i Jyllands-Posten.

NB: Der er stor forskel på at analysere opinionsartikler og nyhedsartikler. Vi har også et eksempel på analyse af en nyhedsartikel, som du kan bruge, hvis du arbejder med den genre.

Analyse af “Nu køber jeg vand i dunkevis til kælderen”

Opinionsartiklen “Nu køber jeg vand i dunkevis til kælderen” er udgivet i Jyllands-Posten og skrevet af Marchen Neel Gjertsen. Artiklen handler om ‘prepping’ og debatterer, om den almindelige borger i Danmark burde gøre mere for at forberede sig selv og sin familie på en eventuel samfundskrise. 

Afsenderen Gjertsen er både journalist og ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten. Selvom hun er chefredaktør, er teksten dog ikke en leder. Det bliver nemlig klart markeret, at den kun repræsenterer Gjertsens egen holdning og ikke hele avisens holdning. Det skyldes muligvis, at der er tale om et lidt kontroversielt emne, som mange har forskellige holdninger til. 

Omstændighederne for artiklen er, at den er skrevet i en tid med mange lurende globale trusler. Dermed er der også kommet større samfundsinteresse for fænomenet ‘prepping’, hvor almindelige borgere forbereder sig på katastrofen ved fx at opbygge et nødlager af mad og vand. Artiklen er særlig rettet mod de modtagere, der ikke forbereder sig på katastrofen, men måske stadig betragter ‘prepping’ som et lidt kikset og meget amerikansk fænomen. Der er desuden flere passager, hvor Gjertsen henvender sig direkte til den danske regering med sin kritik. 

Overskriften “Nu køber jeg vand i dunkevis til kælderen” vækker nysgerrighed hos læseren, fordi der er en forventning om, at artiklen giver en forklaring på denne ved første øjekast mærkelige opførsel. Modtagere, som har fulgt med i samfundsdebatten, kan måske allerede gætte sig til, at artiklen kommer til at være et argument for ‘prepping’. Dette gæt bliver bekræftet af underrubrikken, som klart præsenterer artiklens synspunkt: 

Danmark er mere robust i krigstid, hvis vi forbereder os i fredstid. Det skaber desværre mere panik end tryghed, når regeringen stadig ikke har sikret det danske ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind