Slavehandlens afskaffelse og "Forordning om negerhandelen"

  • STX 1.g
  • Historie A
  • 10
  • 10
  • 2717
  • PDF

Slavehandlens afskaffelse og "Forordning om negerhandelen"

Større opgave i Historie om motiverne bag slavehandlens afskaffelse i Danmark i 1792.

Opgavens problemformulering:
Hvilke motiver havde danskerne for afskaffelsen af slavehandelen?

Dette besvares gennem:

  • En redegørelse af optakten til afskaffelsen af slavehandlen.
  • En analyse af de etiske og økonomiske aspekter for afskaffelsen af slavehandlen 1792
  • En diskussion de etiske og økonomiske aspekter i afskaffelsen af slavehandlen 1792, med henblik på motiverne til afskaffelsen.

Lærers kommentar

En god opgave, hvor du viser, at du både har styr på at skrive skriftlig opgave og at du har sat dig god ind i det historiefaglige omkring dit emne. Diskussionen er dog i for høj grad gentagelser af analysen uden egentligt nye perspektiver.
Dit sprog er ikke altid helt fejlfrit, kig fx på det nederst afsnit på side to – her er lidt lange sætninger, der mangler et par ord i første sætning, det burde måske have heddet ”årsagerne” til afskaffelsen af slavehandel mm.

Indhold

Problemformulering 2
Indledning 2
Redegørelse af optakten til slavehandelsforbuddet 1792 3
Analyse af de etiske og økonomiske aspekter for afskaffelsen af slavehandlen 1792 4
En diskussion de etiske og økonomiske aspekter i afskaffelsen af slavehandlen 1792 7
Konklusion 8
Litteraturliste 9

Uddrag

Indledning
Slavehandlen og slaveriet var en del af danskernes daglige liv igennem mange år og har eksisteret siden vikingetiden. Så hvorfor besluttede man sig for at afskaffe den? I denne opgave vil jeg under-søge om det var det økonomiske eller det etiske der spillede ind, i afskaffelsen af slavehandlen.
I min analyse vil jeg fokusere de økonomiske og etiske aspekter i grunden til afskaffelsen af slave-handel ved brug af ”Forordningen om negerhandelen 1792”, og med inddragelse af de etiske aspekter, baseret på Ernst Schimmelmann's breve, begge kilder er redegjort i Erik Gøbel's bog ”Det danske slavehandels forbud 1792”. Begge kilder giver et indblik i hvordan man så på slavehandlen og hvorfor man besluttede sig for at afskaffe den. Disse kilder skal skabe en diskussion, dog ikke sammenlignes direkte, de skal i appel med hinanden give indsigt i hvorledes mennesket så på slaverne og handlen med dem, samt kigge på dets egocentriske handlinger. Disse togrunde for afskaffelsen vil jeg diskutere, hvorvidt hvilket et af dem var årsag til afskaffelsen af slavehandelen. Afslutningsvis vil jeg sammenfatte min diskussion af de to motiver og så vidt muligt konkludere på hvilket motiv der stod stærkest i debatten om afskaffelsen af slavehandelen.

Redegørelse af optakten til slavehandelsforbuddet 1792
Slaver har været en del af danskernes liv allerede siden Vikingetiden. Da man i 1600-tallet etablerede kolonierne på Guldkysten i Afrika, Sankt Thomas og Trankebar i Indien, blev slaveriet og slavehandelen en del af danskernes hverdag. Slaverne var den vigtigste arbejdskraft til dyrkning af sukkeroer, og var derfor Danmarks største grund til tilstedeværelsen i Guinea. Man satte ikke spørgsmålstegn ved slaveriet og slavehandelen før omkring anden halvdel af 1700-tallet, den nye måde at tænke var som følge af Oplysningstidens (1690-1780) nye syn på mennesket, hvor man begyndte at lægge vægt på det enkelte individs fundamentale rettigheder... Køb adgang for at læse mere

Slavehandlens afskaffelse og "Forordning om negerhandelen"

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.