[20]

Skyggen

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at forstå eventyret ”Skyggen”. Vi hjælper dig også med at analysere og fortolke eventyret, og vi viser, hvordan ”Skyggen” passer ind i en historisk og litteraturhistorisk sammenhæng.

”Skyggen” er skrevet af H.C. Andersen i 1847 og handler om en lærd mand, der skriver bøger om det sande, det gode og det skønne. En dag sender den lærde mand sender sin skygge over til genboen for at se, hvad der gemmer sig dér, men Skyggen vender ikke tilbage med det samme.

Først mange år senere vender Skyggen tilbage, men her er der vendt op og ned på det hele. Skyggen er blevet en fornem mand, der klæder sig som et menneske. Den lærde mand er derimod blevet syg, og han beslutter sig derfor for at tage med Skyggen på kurophold. Her er rollerne byttet om, og det ender med, at Skyggen gifter sig med kongedatteren og henretter den lærde mand, fordi han ikke vil leve som Skyggens skygge resten af sine dage. 

På de følgende sider finder du først et grundigere resumé af ”Skyggen”. Herefter er der en side med baggrundsinformation, der er vigtig at kende til for at forstå "Skyggen". Der er et afsnit om de forskellige understrømninger i romantikken, der præger H.C. Andersens eventyr. Desuden er der et afsnit om dannelsesrejsen, om kurbade og om et tysk eventyr fra 1814, som H.C. Andersen var inspireret af, da han skrev "Skyggen".

Efter baggrundsinformationen finder du siden ”forstå teksten”. Her kan du læse hele eventyret og få handlingen forklaret stykke for stykke. Der er desuden indsat ordforklaringer til de svære og gammeldags ord i teksten.

I selve analysen er der først en række arbejdsspørgsmål til ”Skyggen”. Arbejdsspørgsmålene gør det lettere for dig at vide, hvad det er vigtigt at kigge efter, når du selv skal analysere teksten. Efterfølgende gennemgår vi grundigt alle de punkter, der som regel indgår i en analyse af et H.C. Andersen-eventyr. Analysehjælpen kan på den måde også lære dig, hvordan man laver en grundig litterær analyse.

Efter selve analysen finder du en side om fortolkning og tema samt en side om tekstens budskab og morale. Til sidst kan du læse en perspektivering, hvor vi fokuserer på romantisme-træk, på ”Skyggen” som et opgør med biedermeier-romantikken, og på hvordan ”Skyggen” er et eviggyldigt eventyr om menneskets skyggesider.

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen:

Tema

”Skyggen” tematiserer menneskets skyggesider. Fremstillingen af Skyggens fornemme ydre og Skyggens beskrivelse af sig selv har betydning for vores fortolkning af temaet om menneskets skyggesider. Skyggen er fremstillet som en forfængelig person, der sætter stor pris på et fornemt ydre og fører sig frem med al sin nye rigdom over for den lærde mand.

Den lærde mand vil gerne være fortrolig med sin gamle skygge og opfordrer den til, at de skal tale sammen som ligemænd. Men Skyggen holder fast i sin nye position som et menneske, der er kommet til tops i samfundet. Til sidst sørger han ligefrem for at få sin gamle herre henrettet.

Dermed kommer Skyggen til at illustrere det onde i mennesket på en særlig måde. Skyggen behandler alle andre som midler til at opnå et bestemt mål. Den lyver over for kongedatteren, så hun stadig vil have ham som ægtemand, og den manipulerer med sin gamle herre, så han ikke skal afsløre Skyggens maskerade. Det er især på den måde, at Skyggen repræsenterer det onde i mennesket.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Skyggen

[20]
Bedømmelser
  • 15-09-2022
    Givet af 3.g'er på STX
  • 15-08-2022
    Givet af HHX-elev på 3. år
  • 22-04-2022
    Givet af HHX-elev på 3. år
  • 15-03-2022
    Givet af 2.g'er på STX