Årsager til Muhammedkrisen

  • HHX 2. år
  • Historie B
  • 10
  • 15
  • 6043
  • PDF

Årsager til Muhammedkrisen

Større opgave i Historie som indeholder en gennemgang af årsager til Muhammedkrisen samt analyse af de forskellige fløjles holdninger.

Opgaven inddrager og analyserer følgende tekster:
- ”Muhammed-tegninger: Interview: Et spørgsmål om moral” af Cordsen, Christine, 9.02.2006, Politiken.
- ”Frihedens forsvarer har intet at beklage” af Jensen, Bent, 14.02.2006, Jyllands Posten.

Problemformulering:
Jeg vil gøre rede for Muhammedkrisens begyndelse samt forløb.
Derudover ønsker jeg at lave en analyse af artikler for at fange den delte danske befolknings mening. Mere specifikt ønsker jeg at finde ud af, hvorfor nogen mener det er mangel på respekt og moral, mens andre mener at ytringsfriheden ingen undtagelser har.
Afslutningsvis vil jeg vurdere om trykning af disse karikaturtegninger var forsvarlig eller blot decideret blasfemi.

Lærers kommentar

Stærk opgave som formår at gøre den akademiske analyse dybdegående.

Indhold

Problemformulering 3
Indledning 3
Krisens forløb 4
Optakten 4
Krisen sætter ind 5
Den anden Muhammedkrise 6
Delte danske meninger 6
Uffe Ellemann 6
Bent Jensen 8
Danskernes mening 9
Blasfemi eller ej? 10
Motiver 11
Muslimske reaktioner 11
Samfundsorientering 12
Hvis skyld er det? 12
Konklusion 13
Litteraturliste 15
Links 15
Bøger 15
Artikler 15
Telefonsamtaler 15
Film 15

Uddrag

Indledning
Muhammedkrisen sendte den danske ytringsfrihed til kamp fra september 2005. Krisen blev skabt på konflikter mellem religion, ytringsfrihed og samfundsopfattelsen, idet morgenavisen Jyllands Posten valgte at trykke 12 karikaturer af den muslimske profet Muhammed.

Danmark blev ramt af et muslimsk had, hvilket medførte boykots af danske produkter og afbrændinger af det danske flag Dannebrog og vores ambassader i pågældende lande, alt imens dusører på tegnernes hoved blev sat, og førte til dødstrusler på Kurt Westergaards liv.

Fogh kom under pres, da han pludselig skulle rede alle trådene ud, selvom han intet havde med tegningerne at gøre. Samt blev sat under hjemligt pres også, idet meningerne om tegningerne var godt og grundigt delte , grundet forskellige baggrunde og samfundsopfattelser. Hvem havde retten på sin side, hvis nogen overhove-det havde det?

Danmark kæmpede en brav kamp for vores ytringsfrihed, hvor støtten først kom sent på banen, og måtte betale en dyr pris for forsvaret af vores frihed. Men var det et forsvar af ytringsfriheden eller forsvar af en handling som havde taget overhånd? Man kan i Danmark ytre sig frit, men er der ikke grænser for hvem kan taler til, hvordan man ytrer sig, og i hvor høj grad man må skære ind til benet?

Krisens forløb
Optakten
Angrebet på World Trade Center 11. september 2001 blev startskuddet til det skæve syn på vestlige muslimer. Frygten for terrorangreb, overgreb og generelt bare denne minoritet steg voldsomt, i takt med både invasionen af Irak i 2003 og de forskellige vestlige mediers diskurs. Frygten for terrorangreb var dog ikke uden grund, da både Bali i 2002, Madrid i 2004 , London i 2005 og det vestlige feriested Sharm-el-Sheikh i 2005 blev udsat for terrorbombninger. Frygten pulserede og styrede de vestlige medier, som langede hårdt ud efter muslimerne i den vestlige verden.

Der pustes til ilden af kunstneren Theo Van Gogh og den hollandske skribent Ayaan Hirsi Ali, som står bag kortfilmen ”Submission” af 2004. Filmen omhandler en fortælling om 4 karakterer som spilles af én kvinde, som kun er dækket af et let gennemsigtigt slør, foruden tatoverede vers fra Koranen. Disse vers giver muslimske mænd ret til at dominere kvinder. De 4 karakterer, som er blevet misbrugt på forskellig vis, fører monologer og stiller åbne spørgsmål til Allah, således at der sættes spørgsmålstegn ved Allah, Koranen og Islam. Budskabet er klart - Islam er kvindeundertrykkende.

Denne kritik bliver dog for meget for fundamentalisten Mohammed Bouyeri, som myrder Van Gogh på åben gade d. 2. november 2004. Han udtaler herefter, at han intet fortryder - hvorved en hård diskurs overfor ekstremistiske muslimer fastsættes. Samt en diskurs og ikke mindst diskussion omkring hvorvidt censur er nødvendigt eller ytringsfriheden ingen tøjler skal have.

Debatten kører herved videre i Danmark, hvor både Brian Mikkelsen og Louise Frevert kommer med... Køb adgang for at læse mere

Årsager til Muhammedkrisen

[1]
Bedømmelser
  • 02-06-2014
    Alt for god og dejlig