Alt er tilladt

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke novellen “Alt er tilladt”. Novellen er skrevet af Anders Bodelsen til novellesamlingen Drivhuset, som udkom i 1965.

Du får resumé og arbejdsspørgsmål. Det kan hjælpe dig godt i gang med at få hul på teksten. Derefter får du hjælp til de centrale dele af analysen, ligesom du til sidst får hjælp til at fortolke novellen. Du får både et bud på en moderne fortolkning og en freudiansk fortolkning.

Du kan også høre vores podcast, hvor vi vender novellen grundigt.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Novellen er fortalt af en jegfortæller

"Alt er tilladt" er fortalt af en jegfortæller. Jegfortælleren er en dreng i gymnasiealderen. Han er en lidt naiv ung mand, som lader sig imponere af Jakobs charme og veltalenhed. Vi oplever Jakob gennem jegfortællerens perspektiv, og derfor kommer vi langt henad vejen til at dele fortællerens fascination af Jakob. 

Fortælleren er ikke tryg ved Jakobs adfærd, men han følger alligevel efter ham for at se, hvad han finder på næste gang. Vi deler fascinationen i beskrivelser som denne, fordi vi identificerer os med jegfortælleren:

Jeg følte en opstemt nervøsitet: Alt er tilladt, havde Jakob sagt, og jeg vidste ikke hvad jeg skulle tro, men jeg følte at alt var muligt. Og med vinden som et kæmpepuf i ryggen fløj jeg efter ham ind i butikken.

Jegfortællerens fascination af Jakob og hans radikale idéer påvirker os, så vi også bliver interesserede i at følge Jakobs ødelæggende færd gennem København. Vi bliver interesserede i at forsøge at forstå, hvem Jakob er, og hvorfor han opfører sig så anderledes og hensynsløst. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Alt er tilladt

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.