Jagten på et menneske | Analyse

  • STX 2.g
  • Dansk A
  • 12
  • 14
  • 4211
  • PDF

Romananalyse: Jagten på et menneske | Analyse

Det er en danskopgave om "Jagten på et Menneske", som er en roman af Svend Åge Madsen. I analysen af romanen er der særligt fokus på strukturen i romanen og dens samfunds- og menneskesyn.

Studienets kommentar

Det er en rigtig fin analyse af "Jagten på et mennske". Særligt er det godt med diskussionen af, hvordan romanen ser på samfundet.

Indhold

Indledning
Analyse af Jagten på et Menneske
Komposition
Personkarakteristik
Asser
Tobia/Nøk
Tema
Trivsel i samfundet
Afspejling af virkeligheden
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Romanen består af to historier, som krydser ind over hinanden. Historie 1, som handler om et jagtsystem, hvor man må skyde de arbejdsløse, og historie 2, som er et frinummersystem, hvor man ved fødslen kan trække frinummer eller arbejdsnummer. Der er seks kapitler, og hvert kapitel er inddelt i to markerede og separate afsnit. I de to historier optræder næsten identiske personer. Dette vil jeg uddybe senere. De to historier glider over i hinanden i drømmeagtige forløb, hvor det er svært at afgøre, hvad der er en drøm, og hvad der er virkelighed. – eller om begge historier er en drøm. Denne opbygning har Svend Åge Madsen brugt i andre af hans bøger, så som ”Syv aldres galskab (1994).”
Romanen er indrettet på den måde, at slutningen i den ene historie kan læses som begyndelsen på den anden. Princippet i bogens komposition illustreres udmærket af fortælleren Assers lille leg: ”Da jeg havde læst det hele igennem tog jeg den lange papirstrimmel, snoede den en halvomgang. Så fugtede jeg den med lidt spyt og klistrede de to ender sammen… Jeg lod fingrene spadsere som en myre hen over papiret hvorpå læserbrevet var trykt, indtil de pludselig befandt sig på bagsiden. For lidt efter at kommer på forsiden igen.” Denne geometriske figur kaldes et møbiusbånd , og her skinner Svend Åge Madsens matematiske baggrund tydeligt igennem.
Svend Åge Madsen bruger denne djævelske og raffinerede komposition for at gøre bogen spændende og nervepirrende at læse. Intet er helt, hvad man tror det er.

Handlingen i begge historier foregår i Århus, hvilket er helt klassisk for Svend Åge Madsens fortællinger. Dette kan bl.a. ses ved, at Rådhuspladsen og Botanisk Have bliver nævnt. Udover det får man også andre gadenavne at vide, så som Vestergade, Vesterbrogade, Teglværksgade og Vesterbro Torv. – Men man kan med sikkerhed vide i slutningen af historien, hvor Asser bliver jaget ved møllen, at det foregår i Århus. Denne mølle må formodes at være identisk med møllen i Den Gamle By, i Århus.
Det, at det hele foregår i nogle konkrete omgivelser, kan føje en ekstra dimension til historien. Omgivelserne og virkeligheden ligner på mange måder læsernes egne. Spillereglerne er blot lavet afgørende om, og resultatet bliver to skæve historier og to ”virkeligheder”, som er paralleller til dem, vi kender. Det er en yderst virkningsfuld teknik bare at forskubbe perspektivet lidt, og derved komme bag om vores samfund i beskrivelsen.
Historien er kronologisk opbygget med undtagelse af et par flashbacks, hvor Asser tænker tilbage på, hvordan jagtsystemet blev indført... Køb adgang for at læse mere

Jagten på et menneske | Analyse

[6]
Bedømmelser
  • 24-03-2010
    den er bare mega god, det er meget overskueligt. Og du har skrevet det meget godt og vel formuleret, du ´har en meget god struktur.
  • 31-03-2011
    God opgave! Du kommer godt rundt omkring alt det væsentlige
  • 04-09-2014
    Rigtig gooooooooooooooooooooooooooooooooooooooood
  • 05-06-2012
    Den hjalp mig rigtig meget tak