SRP: On the Road og Beatgenerationen i Historie og Engelsk

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Engelsk A)
  • 12
  • 20
  • 7445
  • PDF

SRP: On the Road og Beatgenerationen i Historie og Engelsk

Studieretningsprojekt (SRP) i Engelsk A og Historie, hvor jeg forsøgte at svare på "Hvordan kan Jack Kerouacs 'On the Road' siges at repræsentere et oprør i efterkrigstidens USA?". Opgaven indeholder bl.a. et udførligt metodeafsnit, historisk afsnit om perioden og grundig analyse af værket - 'On the Road' af Jack Kerouac.

Opgaveformulering

Hvordan kan Jack Kerouacs ’On the Road siges at repræsentere et oprør i efterkrigstidens USA?
- Der ønskes en kort redegørelse for samfundsudviklingen i 1940’ernes og 1950’ernes USA med særligt henblik på middelklassens forhold.
- Der ønskes en analyse af Jack Kerouacs ’On the Road’ med særligt fokus på hovedpersonens udvikling.
- Der ønskes en fagligt underbygget diskussion af hvordan og på hvilken måde ’On the Road’ kan siges at afspejle et oprør.

Elevens kommentar

Det historiske afsnit er skrevet ud fra kvantitativt materiale.

Studienets kommentar

Bemærk: Da dette SRP er skrevet, da SRP stadig var en ny opgavetype, er der ikke analyseret kilder i historie. Det forventer man i SRP'er idag. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning s. 4
Metode s. 4
Redegørelse for samfundsudviklingen i 1940'ernes og 1950'ernes
USA med særligt henblik på middelklassens forhold. s. 5
Jack Kerouac, 'On the Road' og Beatgenerationen. s. 7
Analyse af 'On the road' med fokus på hovedpersonens udvikling. s. 8
- Frihedens bacille s. 10
- Rollerne byttes s. 12
- 'Is this IT?' s. 14
- I sandhed 'beat' s. 15
- Opsamling på analysen s. 16
Diskussion af hvordan 'On the Road' kan siges at afspejle et oprør . s. 17
Konklusion s. 19
Videre studie s. 19
Litteraturliste s. 20

Uddrag

Indledning:

Selvom det er 50 år siden, Jack Kerouacs 'On the Road' første gang blev udgivet, har romanen stadig relevans i dag, og har op igennem årtierne været inspirationskilde for nye generationer af unge, der har skullet finde deres egen form for selvrealisation og oprør mod det etablerede.

Men hvad var det der gjorde 'On the Road' til et oprør, og hvad var det et oprør imod? Hvordan så det etablerede samfund ud i perioden, og hvordan kom modstanden af det til udtryk i romanen?...

Opgaven er stillet således: Hvordan kan Jack Kerouacs 'On the Road siges at repræsentere et oprør i efterkrigstidens USA?
- Der ønskes en kort redegørelse for samfundsudviklingen i 1940'ernes og 1950'ernes USA med særligt henblik på middelklassens forhold.
- Der ønskes en analyse af Jack Kerouacs 'On the Road' med særligt fokus på hovedpersonens udvikling.
- Der ønskes en fagligt underbygget diskussion af hvordan og på hvilken måde 'On the Road' kan siges at afspejle et oprør.

Redegørelse for samfundsudviklingen i 1940'ernes og 1950'ernes USA med særligt henblik på middelklassens forhold.

Middelklassens forhold i USA ændrede sig radikalt efter anden verdenskrig. Den økonomiske udvikling var på fremmarch efter den store økonomiske depression i 1930'erne. Denne udvikling startede allerede med produktion knyttet til krigen inden for landets grænser i 1939-45. Faktisk var arbejdsløsheden i denne periode den laveste den ville komme til at være de næste 20 år med en arbejdsløshed på lidt under 2% i 1944, grundet de mange arbejdspladser, der blev skabt med tilknytning til krigsproduktionen. Den kraftige økonomiske vækst i efterkrigstiden skyldtes en lang række omstændigheder: stor efterspørgsel på forbrugsgoder efter krigen, samtidig med stor grad af købedygtighed hos forbrugerne grundet opsparing under krigstiden, nye blomstrende industrier, der beskæftigede sig med f.eks. plastik og elektronik, øget produktivitet hos den enkelte, befolkningstilvækst og udvidelse af de større byer. Disse faktorer var altså med til at forbedre levestandarten for en kæmpe befolkningsgruppe, og flere og flere så sig selv som værende en del af middelklassen. Antallet af arbejdspladser faldt altså ikke markant efter krigens afslutning. Efterspørgslen på især biler steg og steg, og i 1956 var der 75 millioner biler i USA, og hver syvende arbejder havde et job med tilknytning til bilindustrien. Faktisk var efterspørgslen på forbrugsgoder så stor, at der i slutningen af 40'erne og starten af 50'erne var høj inflation, da produktiviteten ikke kunne følge med den store efterspørgsel... Køb adgang for at læse mere

SRP: On the Road og Beatgenerationen i Historie og Engelsk

[3]
Bedømmelser
  • 10-04-2011
    Ok opgave. mangler lidt, men den er brugbar
  • 18-01-2011
    udemærket opgave. mangler lidt hist og pist
  • 19-05-2013
    Givet af 1.g'er på STX
    God opgave, var til stor hjælp.

Materialer relateret til SRP: On the Road og Beatgenerationen i Historie og Engelsk.