SRP: Kulturradikal velfærdsstat | Samfundsfag A og Historie A

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Samfundsfag A)
  • 12
  • 29
  • 7461
  • PDF

SRP: Kulturradikal velfærdsstat | Samfundsfag A og Historie A

SRP i Historie A og Samfundsfag A omhandlende den kulturradikale velfærdsstats betydning for opbygningen af det danske velfærdssamfund samt kulturradikalismens fremtid efter systemskiftet i 2001. Jeg havde det overordnede emne: "Kulturradikalismen og dens rolle i det danske samfund".

Studienets kommentar

Bemærk: Da dette SRP er skrevet, da SRP stadig var en ny opgavetype, er der ikke analyseret kilder i historie. Det forventer man i SRP'er idag. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

- Kulturradikalismen gennem tiderne 4
- 1930'ernes kulturradikalisme 6
- Den kulturradikale velfærdsstat 11
- Tid til forandring 17
- Velfærdsstat uden kulturradikalisme? 25
- Litteraturliste 29

Uddrag

"Kulturradikalismen gennem tiderne:

Kulturradikalisme blev som begreb første gang benyttet af Elias Bredsdorff i 1955 i en kronik i Politiken. Han beskrev her kulturradikalismen som en idéstrømning og reformpolitisk bevægelse, som repræsenterede ”en tankegang, der bygger på respekten for mennesket, tænker i internationale perspektiver og er belastet med en social samvittighed”.

I disse sætninger gav Bredsdorff sit bud på, hvordan begrebet, strømningen og ideen kulturradikalisme kunne indkredses med fokus på det humanistiske og frisindede livssyn, der prægede bevægelsen. Denne rummer mange af kulturradikalismens facetter, men det er dog tvivlsomt, hvorvidt kulturradikalismen kan defineres eller fuldt ud forstås uden en forståelse for den historiske kontekst, den har udviklet sig i.

Ifølge Bredsdorff havde kulturradikalismen sin storhedstid i mellemkrigstiden, hvor bannerførere som PH og Gelsted bragte de humanistiske idealerne fra en kreativ klasse og ud i den øvrige befolkning. De strømninger der prægede den tids kulturradikalisme trækker dog tråde længere tilbage i både Danmarks- og verdenshistorien.

Bredsdorff definerede en af kulturradikalismens opgaver som værende at ”afsløre vanetænkningen, hykleriet, fraserne og klichéerne” Med dette forstås kulturradikalismen som værende grundlæggende i opposition til de eksisterende konservative samfundsstrukturer, der ifølge Bredsdorff og mange andre kulturradikale var dominerende i 30'erne."... Køb adgang for at læse mere

SRP: Kulturradikal velfærdsstat | Samfundsfag A og Historie A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.