Analyse

Her kan du få hjælp til at analysere Grundtvigs digt “Oplysning”, der også kendes under titlen ”Er Lyset for de Lærde blot“. Analysen her gennemgår kun de vigtigste ting, som du bør komme ind på. Vi anbefaler derfor, at du først læser siden Forstå digtet. …

...

...

Billedsprog

Digtet er rigt på billedsprog. Helt centralt står lyset, som optræder i flere forskellige betydninger. Vi kan faktisk tale om, at Grundtvig gennem sit billedsprog undersøger, hvilke betydninger begrebet lys kan rumme. 

Lyset som erkendelse

Han tager udgangspunkt i begrebet ”oplysning”. Det er en metafor for at opnå erkendelse, viden og indsigt. Men lyset eller oplysningen knyttes gennem digtet til flere forskellige ting. I første strofe knyttes lyset til det himmelske. Dels den konkrete sol, stjernerne og nordlyset. Dels lyset som en gave fra Gud. Derved giver Grundtvig lyset en ophøjet betydning, hvor det skaber en forbindelse mellem Gud og mennesker. Konkret knytter han også lyset til almindelige mennesker, når han spørger:

Er Lyset for de Lærde blot
Til ret og galt at stave? 

Han afviser, at lyset alene kan knyttes til ”de Lærde” i betydningen samfundets veluddannede elite. For lyset er i naturen knyttet mere direkte til bønderne, som var datidens almindelige mennesker: 

Og Solen staaer med Bonden op,
Slet ikke med de Lærde,
Oplyser bedst fra Taa til Top,
Hvem der er mest paafærde.

Her udtrykker Grundtvig en opfattelse af, at bønderne er samfundets fundament. De står tideligt op og arbejder for at skaffe føde til os alle. På den måde knyttes de naturligt til lyset.

Lyset som ord og ånd

I anden strofe kobler han lyset med ideen om å…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind