John Locke

John Locke (1632-1704) udgav på baggrund af den engelske revolution (engelsk: “The Glorious Revolution”) 1688-1689 en tekst, der ofte betragtes som et liberalt modsvar til Thomas Hobbes' naturretsfilosofi, der talte for at samle magten hos én suveræn. Locke mente derimod, at man skulle begrænse statens magt mest muligt. Naturretten bliver hos Locke derfor brugt til at diskutere grænserne for statens magt over for individet.

Du kan læse mere om John Locke i vores kompendie om politisk filosofi.

...

Suveræniteten skal ligge hos folket

Ligesom Hobbes tager Locke udgangspunkt i naturtilstanden, dog med et andet formål. I sit hovedværk Two Treatises of Government (1690) leverer Locke den omvendte tanke, at suveræniteten ikke skulle ligge hos kongen, men hos folket. Folket skal have lov til at bestemme, fordi vi ifølge Locke fødes med visse ubestridelige rettigheder, herunder retten til frihed og privat ejendomsret. 

Naturtilstanden er ifølge Locke nemlig en tilstand af fuldkommen frihed, hvor man selv kan bestemme over sine egne handlinger. Derfor mener Locke, at overgangen fra naturtilstanden og frem mod den ordnede samfundstilstand sker ved en fornuftsbaseret aftale individerne imellem. Denne a…

...

John Locke blev en stor inspirationskilde for oplysningsfilosofferne

Lockes tanker er kommet til at stå som centrale elementer i udviklingen af en liberal statsteori, og Locke betegnes derfor af mange som den politiske liberalismes fader, idet han er den første til at levere en ideologi, der er kritisk over for statslig regulering. John Lockes teori skulle senere blive en stor inspirationskilde for oplysningsfilosofferne i 1700-tallet, s…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind