Omkrystallisation af Urent Kaliumnitrat (KNO3)

  • STX 1.g
  • Kemi B
  • 10
  • 6
  • 1014
  • PDF

Rapport: Omkrystallisation af Urent Kaliumnitrat (KNO3)

Rapporten beskriver en omkrystallisation af urent kaliumnitrat, som har den kemiske formel KNO3.

Formål:
At rense ca. 20 gram urent kaliumnitrat (KNO3 (s)) ved hjælp af omkrystallisation, derefter veje det rene kaliumnitrat, for at se hvor meget rent kaliumnitrat vi har fået isoleret.

Indhold

Formål
Teori bag forsøget
Kemikalier og Udstyr
Fremgangsmåde
Kort oversigt over filtreringsprocessen
Forsøgsresultater
Efterbehandling
Fejlkilder
Konklusion

Uddrag

Fremgangsmåde:
Vi vejede først ca. 20 gram urent kaliumnitrat på fast form af. Vores præcise masse blev
20,457 gram urent kaliumnitrat. Derefter hældte vi blandingen op i en konisk kolbe, og tilsatte 100 ml demineraliseret vand og 6-7 pimpsten for at forhindre stødkogning. Ved hjælp af trefod, trådnet og bunsenbrænder varmer vi opløsningen op, og lader den koge et kort øjeblik for at få alt kaliumnitratet opløst. Derefter filtrerer vi den varme opløsning, ved hjælp af tang, tragt og filterpapir, ned i et 100 mL bægerglas. Derefter køles bægerglas, med indhold, af i et iskoldt vandbad i ca. 5 min. Det ses tydeligt at kaliumnitratet udkrystalliserer, når det bliver kølet ned. Det KNO3 (s) der er krystalliseret i vandet isoleres ved hjælp af sugefiltrering. Vi fugtede et filter papir anbragte det i en Büchnertragt placerede tragten i kolben, hvor vandet skal opsamles, og tænder for vacumpumpen. Derefter hældte vi blandingen med det krystalliserede KNO3 (s) over i tragten, da det var svært at få det hele brugte vi lidt demineraliseret vand til at skylle efter med. Så sugede vi vandet fra med vacumpumpen. Efter ca. 2 min. sugning slukkede vi for pumpen og hældte det rene KNO3 (s) over i en porcelænsskål vi på forhånd havde afvejet. Derefter lod vi kaliumnitratet stå og tørre ind til næste kemitime hvor vi vejede skålen med kaliumnitratet i for at kunne bestemme det rensede kaliumnitrats masse.

Pga. farverne af de frafiltrede substanser, kulsort i filteret ved første filtrering (en fast substans) og let blåligt vand ved anden filtrering, antager vi at urenhederne har været Carbon (C) og kobbersulfat (CuSO4). Da det er de stoffers normale farver... Køb adgang for at læse mere

Omkrystallisation af Urent Kaliumnitrat (KNO3)

[4]
Bedømmelser
  • 14-10-2011
    Givet af HTX-elev på 1. år
    den kommer rigtig godt ind på alle punkter, der er relevante at vide/skrive om XD
  • 21-06-2010
    Opgaven er god og kommer rigtig godt ind på alt hvad der er relevant.
  • 21-02-2011
    Udmærket opgave - tilfreds
  • 17-09-2008
    den er okay. måske ikke til en 11.