NETTO og fakta

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”NETTO og fakta”. Novellen er skrevet af Jan Sonnergaard i 1997 og udgivet i novellesamlingen Radiator.

Vi giver dig et resumé og ordforklaringer. Så gennemgår vi de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du tage udgangspunkt i vores arbejdsspørgsmål

Har du brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Miljøet gør det svært at kæmpe sig op, hvis man først er landet på samfundets bund

Jegfortælleren beskriver, hvordan samfundet er indrettet på en måde, der gør det nærmest umuligt at kæmpe sig op, hvis man først er havnet på samfundets bund. Han beskriver bl.a., hvordan arbejdsløshed har en selvforstærkende effekt. Ingen vil ansætte en, der har været arbejdsløs længe. Novellen udspiller sig i 90’erne, hvor arbejdsløsheden i samfundet var mere end dobbelt så stor som i dag – det har altså været en pointe, som rigtig mange mennesker kunne genkende. 

Samfundets normer fortæller samtidig, at det sikkert er ens egen skyld, hvis man ikke kan finde et arbejde. Jegfortælleren forestiller sig nemlig, hvordan Marianne roser sig selv for at have ”rusket op” i jegfortælleren og ”fået ham ud af fjerene” – som om hans dvaskhed er den eneste årsag til, at han ikke har noget arbejde. Marianne tomme løfte om et job er et eksempel på, hvordan samfundet behandler dem på bundet – man ydmyger hoverende dem på bunden under påskud af at ville hjælpe. Både Mariannes tomme løfte og Christoffers ”gave” er små, konkrete hverdagseksempler på den mekanisme. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

NETTO og fakta

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.