Københavns bombardement

  • STX 1.g
  • Historie A
  • 12
  • 9
  • 2984
  • PDF

Københavns bombardement

Dette er en større opgave i Historie, der undersøger Københavns Bombardement og bombardementets betydning for Danmark.

Hovedspørgsmål:
Hvilken indflydelse havde bombardementerne mod København i 1807 på Danmark?

Jeg vil redegøre for Danmarks udenrigspolitiske situation forud for bombardementerne.

Dernæst vil jeg undersøge årsagerne til englændernes bombardement af København med inddragelse af kildemateriale.

Til sidst vil jeg vurdere hvilken indflydelse bombardementerne mod København havde på Danmark.

Lærers kommentar

Rigtig fin opgave, men til en større opgave ville der kræves en større litteraturliste.

Elevens kommentar

Der var ikke nogen fejl som sådan. Jeg manglede kun at inddrage flere bøger.

Indhold

Indledning 3
Redegørelse 3
Situationen i Europa i starten af 1800-tallet 3
Danmark 3
England 3
Frankrig 4
Rusland 4
Sverige 4
Problemer for Danmark 4
Analyse 5
Englands begrundelse for angrebet 5
Instrukserne fra England 5
Vurdering 7
Følgerne af afvisningen af det engelske ultimatum 7
Konklusion 8
Litteraturliste 9

Uddrag

Redegørelse
Situationen i Europa i starten af 1800-tallet
I Europa havde der i mange år været krig på kryds og tværs. Rusland, Frankrig og England var de stormagter, som havde størst indflydelse på Danmark, der bekrigede hinanden.

Danmark
I 1700-tallet var Danmark et stort land. Vi havde verdens 5. største flåde . På grund af vores store flåde havde vi tidligere erobret områder rundt omkring i verden. Derved kom Danmark til at bestå af: Danmark, som vi kender det i dag, Norge, Slesvig og Holsten, Island, Færøerne, dele af Grønland, kolonier i Afrika og Indien og de Dansk Vestindiske Øer.

Ud over styrken i vores store flåde lå vi også geografisk godt i forhold til Østersøen. 15 % af Danmarks stats indkomst bestod af den såkaldte ”Sundtold” . Alle skibe, der passerede Helsingør skulle betale told, for at komme ind eller ud af Østersøen. I 1806 sejlede næsten 6.000 skibe forbi Helsingør.

Danmark satsede meget på at være neutral igennem de mange krige i 1700-tallets Europa. Det var hidtil lykkedes, og det gjorde det muligt for danske handelsskibe at sejle til samtlige havne i Europa og handle med alle lande. Krigstiden var en blomstrende tid for Danmark, men vi balancerede på et knivs æg.

England
England herskede over havene. Den engelske flåde bestod af 569.000 ton skibstonnage og var den største flåde i Europa. I forhold til England var Danmark en lille ubetydelig stat, som intet kunne stille op, hvis ...

---

Analyse
Englands begrundelse for angrebet
Udenrigsministeren i England, George Canning, indkaldte 10. juli til møde med sine regeringskolleger den . Her argumenterede Canning for, at der måtte gøres noget ved situationen i Nordeuropa. Han fremlagde mange beviser, sande og mindre sande, som fik hans plan til at virke som det eneste rigtige at gøre. Hans beviser bestod af anklager mod Danmark som f.eks. den voksende aktivitet ved flåden, bygningen af flere forsvarsværker ved Københavns havn og tilbagetrækningen af hæren fra Holsten. Hans største argument for at sende en flåde til København var faren ved at lade Frankrig overtage den danske flåde. Hvis Napoleon fik fat i den ville Frankrig have en god chance for at sætte et angreb ind på England. Som en lille bonus ville et angreb mod Danmark vise Rusland, at England ville holde stand mod Frankrig, og at England var en stat, man kunne regne med... Køb adgang for at læse mere

Københavns bombardement

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.